Мюсюлманите внесоха подписка против закона за „радикалния ислям“

Споделете статията:

Висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България внесе подписка срещу законодателните промени, ограничаващи религиозните свободи и дискриминиращи гражданите, изповядващи исляма в Република България, за които Маргиналия писа/https://www.marginalia.bg/novini/glasuvaneto-na-definitsiya-za-radikalen-islyam-v-nakazatelniya-kodeks-shte-bade-diskriminativno-i-ksenofobsko-proyavlenie/
Подписката, в която са се включили 46 016 души, е внесена вчера (14. 12. 2017 г.) в администрациите на Президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, Министър-председателя Бойко Борисов и Омбудсмана Мая Манолова.
До внасяне на подписката се стигна след като на 6 декември Народното събрание гласува на първо четене предложението за промяна в Наказателния кодекс, който дава абсурдна дефиниция на израза „радикален ислям“ и инкриминира деянията породени от него.
Подписката е инициирана от Висшия мюсюлмански съвет и е събирана в периода, когато се обсъждаха „Законът за бурките“, промените в Закона за вероизповеданията и Наказателния кодекс. Според позицията на централния колективен орган на Мюсюлманско изповедание и подкрепилите я мюсюлмани тези предложения за промени съдържат дискриминационни елементи и ограничават религиозните свободи, както и съдържат некомпетентни и преднамерени твърдения. „От граматическа и богословска гледна точка  понятието „радикален ислям“ е изцяло неправилно. Идеология и религия са две различни неща.“ се твърди в позицията.
С подписката се отправя призив към властимащите да подходят мъдро и разумно и да отхвърлят направените предложения от страна на псевдопатриотите. Също се заявява, че при евентуално приемане на предложенията за промени в Наказателния кодекс, мюсюлманите ще потърсят настоятелно своите права.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.