Мюсюлманско изповедание в България е разтревожено от антиислямската реторика във Франция

Мюсюлманско изповедание, остро осъжда и жестокото убийство на учителя по история и география Самюел Пати по-рано този месец. „Изказваме искрени съболезнования на семейството и близките му. Това е трагедия не само за семейството на загиналия, но и за цялото общество. В същото време смятаме, че това убийство не може да бъде вменявано, като вина на Исляма и мюсюлманите, които нямат отношение към случая и да бъде претекст за безотговорното поведение на президента на Франция, се казва в прессъобщение на Главно Мюфтийство.

Мюсюлманско изповедание и мюсюлманската общност в България с тревога следят изказванията и поведението на политическите лидери във Франция, начело с президента Еманюел Макрон, които могат да бъдат определени, като крайно неприемливи. Тази реторика застрашава свободата на убежденията, маргинализира мюсюлманите и поляризира обществото, се казва още в съобщението.

„Препубликуването на карикатури и осмиването на пратеника Мухаммед е огромна провокация спрямо мюсюлманите по целия свят“, казват още от мюфтийското ръководство. „Обиждането и накърняване на техните религиозни чувства, подбуждането към омраза чрез слово и средствата за масова информация не могат да бъдат в името на свободата на словото“.

Безспорно е, че свободата на словото е право на всеки един човек да изразява своите идеи и мнения. Това е заложено и в Универсалната декларация за човешките права, международното право по отношение на човешките права в „Международната конвенция за гражданските и политически права, както и в Европейската конвенция за правата на човека. Но заедно с това в тези документи се подчертава, че упражняването на тези права идва със „специални отговорности и задължения“ и може „поради това да бъде обект на определени ограничения“, когато са необходими с „цел уважаване на правата или репутациите на другите…“.

Действията на френските власти спрямо мюсюлманите отваря пропаст между различните религиозни общности не само във Франция, но и в другите страни.

Мюсюлманско изповедание в България смята, че е необходимо политическите и обществени лидери да бъдат по-отговорни за своите действия и да бъдат добър пример за подражание. Изказванията на политическите лидери трябва да са в полза на единството, толерантността, равенството и мира в обществото.

„Изразяваме силното си безпокойство от надигащата се ислямофобия и антимюсюлманска реторика на президента на Франция Еманюел Макрон и други политически и обществени лидери. Осъждаме провокативните послания, които обслужват интересите на недоброжелателни политики и техните привърженици в целия Европейски съюз“, заявяват още от Главно Мюфтийство.

целият текст виж тук

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.