На 13 години Мартаджа викал „хората искат човешки права“, властите настояват за смъртната му присъда

 

Група момчета на колелета се събират на прашна затънтена улица в източната част на Саудитска Арабия.

Кракът на 10-годишния Мартаджа Керейрис е на педала, а той е на път да поведе група от около 30 деца. Във видео, публикувано в CNN, той се вижда облечен с дънки и черни джапанки, усмихвайки се широко на записващата събитието камера. Може и да изглежда като видео на обикновена група деца, които карат колелета. Но не е. Това е протест срещу властта в кралството.

Малко след като групата тръгва, Муртажа почти се губи от кадър сред морето от момчета, но скоро след това той вдига мегафон и през него извиква: „Хората искат човешки права!“.

Събитията са от пролетта на 2011 г. по време на Арабската пролет, а този протест велосипеден поход е част от протестното движение в страната. И макар в Саудитска Арабия арабската пролет да не постига много, протестите биват забелязани. Не просто забелязани, но и запомнени.

Три години, след като видеото е заснето, саудитските власти арестуват тогава вече 13-годишния Муртажа, когато той се връща от пътуване със семейството му в Бахрейн. Така той се превръща в най-младия политически затворник в кралството за времето си.

Сега вече момчето е на 18 години и прокурорите по делото му настояват за смъртно наказание за него и гавра с трупа му впоследствие. Муртажа вече е прекарал почти четири години в предварителния арест, от които поне година и три месеца в изолатор в тъмнина и при съмнителни хуманни условия.

Обвиненията срещу него са, че е участвал в насилствени протести срещу властите в страната, призовавал е към протести и е помогнал на вече покойния си брат Али Курейрис да хвърля коктейли „Молотов“ по полицейско управление. От прокурорите по делото той е заклеймен като член на „екстремистка терористична група“ и се твърди, че дори е участва в стрелба по силите за сигурност.

Едно от обвиненията го поставя като част от протест през 2011 г. по време на погребението на брат му, убит от саудитските сили за сигурност.

по материали от чуждестранния печат

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.