На 13 май се очаква съдебното решение за Кристина и Мариама

След като Административен съд – София – град за пръв път призна брак между лица от един и същи пол – историческо решение от 29 юни 2018 г. (повече за решението прочетете тук) Дирекция “Миграция” – МВР обжалва решението на АССГ.

Припомняме, че Кристина и Мариама са двойка от Австралия и Франция. Двете имат сключен брак на 1 юни 2016 г. във Франция. По-късно същата година Кристина, австралийска гражданка, получава позволение за пребиваване в София, България, на основание на Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз. Според Директивата всеки гражданин на Съюза се ползва от свобода на придвижване за семейството си в страните от ЕС, дори и неговият съпруг да не е гражданин на държава – членка на Европейския съюз, какъвто е случаят на Кристина. Въпреки това през 2017 г. Дирекция „Миграция“ към МВР отказва правото ѝ да пребивава в България, основавайки се на това, че еднополовите бракове не са позволени според Конституцията на България.

Адвокат Деница Любенова припомня, че решението на ВАС поо това дело ще бъде мерител на демократичността в България и дали държавата ни спазва европейското законодателство.

Венета Лимберова – Председател на Младежка ЛГБТ организация Действие подчертава, че правата на ЛГБТИ хората в България са системно нарушавани и това трябва да спре.

На 13.05.2019г. от 13:00 часа пред Върховния административен съд на бул. “Александър Стамболийски” № 18 Кристина и Мариама ще съберат своите близки и приятели в знак на солидарност с несправедливостта в България.

Носете чадъри в цветовете на дъгата, за да изразите своята подкрепа!

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.