На 16 март 1972 г. в Барутин сменят имената, заради съпротива миньорите са смазани от бой

Възпоменателен митинг, посветен на 47-годишнината от жертвите от Възродителния процес, ще се проведе в доспатското село Барутин.

По време на т.нар. „Възродителен процес“ местните жители са подложени на жестоки репресии. На 13 март 1972 година урановият рудник в близост до селото е обграден от униформена и цивилна милиция, с цел смяна на имената на миньорите. Те се съпротивляват, като настава ръкопашен бой. Миньорите са смазани от бой и закарани в Девин, където са сменени имената им. По-твърдите са осъдени. На 16 март цялото село е обградено от милиция, военни части от Девин и Гоце Делчев. Идват танкове, бронетранспортьори, комунистически активисти от съседните села и две противопожарни коли с гореща вода. Жителите на селото се били събрали в центъра. Настанал бой, селяните успели да пробият противопожарните коли с кирки, но скоро след това „възродителите“ успели да ги разпръснат по домовете им. В крайна сметка много жители на селото получили огнестрелни рани, две жени загиват, шестима други са сериозно ранени, а пребитите са стотици.

Ето какво сподели на стената си Ахмед Юсеин:

Казаха ни, че мъжете са блокирани в рудника. Причаквали ги в банята и там ги биели, ако не си сменят имената. Ние отидохме да ги търсим – да им кажем да не ходят в банята, кални да си дойдат. Почнаха да стрелят. Уж една жена ударила някого.

Огнянов (тогавашен кмет) и Митко Касапов (от МВР-Девин) ми фърлиха детето – на 9 месеца. Кучето ме раздра. Отведоха ме в Смолян – цялата махала беше там: мъже, жени… В милицията ни гледаха през шпионки. Зорле те карат да ядеш с дървена лъжица и една кофа – да сереш и да пикаеш. То нищо като не си ял…

В Смолян ме въртяха като манекенка за очна ставка, но човекът казал „Не е тя“, иначе можеха още там да ме убият.“

За блокадата в Барутин ще стане дума и по-нататък. Тук ще цитирам един разговор пред джамията, проведен след петъчен намаз. Единственото име, което успях да запиша, е на К. К, бивш партиен член. Останалите отказаха да ги съобщят. Не мисля, че са ме излъгали. „Иди в петък на джамията – каза ми преди това човек от селото. – В петък няма да излъжат…“

– Още от 1970 започнаха агитацията: „Вие сте българи, не сте никакви мюсюлмани…“

На 15 януари 1972 ни съкратиха от рудника – 5 души, партийни членове – защото не си сменихме имената.

Блокадата беше на 15, 16 и 17 март – с танкове и пожарна с гореща вода. Нашите хора, въоръжени само с камъни, пробиха пожарната. Издъхна им пожарната.

– Когото хванат – дробене, чукане…

– Огнянов вървеше с два пистолета. Първия изстрел го даде Зафиров (също от МВР – Девин). Цяла война…

– Моята майка с кучета я давиха…

– Шибнаха ми патрона в белия дроб…

– Като ме караха, викаха: „Да го хвърлим в дерето! Да доведем батачани да ги изтрепят!“

– Не можехме да си найдем децата – 3- годишни деца хванали баира…

– Не даваха да излизаме. Стрелят на месо. Пуснахме жените напред, като мислехме, че няма да посегнат…

– Една жена умря от инфаркт.

– Някои си смениха имената преди 1972, но криеха.

Интервюирах и Делчо Огнянов, тогавашния кмет на Барутин. За него ще стане дума по-късно. Кметувал е до 1980. „Не са се опитвали да ми отмъщават“ – каза.

Другите двама активни участници – офицерите от МВР-Девин Касапов и Зафиров – са покойници. Касапов се самоуби в Девин малко преди да го интервюирам. За тях С. от Барутин казва:

„Преди Касапов да се самоубие, един негов приятел му казал:

– Ти колко злини направи на Барутин, колко сираци остави…

Веднага влязъл в банята и се застрелял.

Зафиров и той умря. Бог ги наказа. Жена му почина от рак – хубава жена. Казвала му: „Недей!“ И хвана рак от съвест. Като почина, поиска да я забулят като нас.“

Програмата ще започне с обща молитва в джамията в селото. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите в събитията през 1972 година.

Организатор на честванията е политическата партия ДПС.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.