На днешната дата през 1990 г. ГДР се „влива“ във ФРГ. Честит празник!

 

Германия чества днес 30 години от обединението си. На 3 октомври 1990 г. бившата ГДР престава да съществува и преминава под юрисдикцията на Конституцията на Федерална република Германия, припомня БНР. Няма да можем да отпразнуваме този чудесен юбилей така, както бихме искали. Защото и този юбилей попадна под ударите на пандемията, която постави целият свят пред безпрецедентно изпитание“, заяви в навечерието на празника Ангела Меркел, първият канцлер в обединена Германия от бившата ГДР.

С изложби и семинари Гьоте-институт в София отбелязва годишнината. Един от тях бе посветен на насърчаване на положително отношение към малцинствените групи при отразяването на социални теми пред широката общественост.

 

 

Журналистическият семинар Media Incubator (28.09.-30.09.), организиран от Гьоте-институт България съвместно с Медийна Програма Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ и НПО „Тръст за социална алтернатива“ запозна студенти, млади журналисти и репортери от цяла България с различни аспекти на журналистическата професия – от процеса по събиране, създаване и разпространяване на качествени истории, през проверката на факти и разказвателните техники до ролята на журналиста в гражданското общество и иновативните модели на финансиране на медийни проекти. Тематичният фокус на всички дискусионни панели бе върху възможните пътища за насърчаване на положително отношение към малцинствените групи при отразяването на социални теми пред широката общественост.

Сред акцентите в програмата на Media Incubator беше разговорът между Асма Абиди (Германия), кореспондент за Deutsche Welle Arabic и преподавател по дигитални медии и Кристина Баксанова (България), главен редактор на международните новини на bTV. В дискусия пред публиката те обсъдиха какви са спецификите и предизвикателствата пред журналистическата професия в Германия и в България и по какви начини журналистите могат да подхождат последователно и задълбочено към отразяваните от тях социални теми.

Диян Донков запознава участниците с 2 изследвания на „Асоциация Интегро“ за тенденциите в печата и електронните медии при отразяване на ромите

Обективният журналистически разказ за малцинствата има силата да сближава хората. „Да надвием предубежденията: медийна етика, медийно отразяване на ромската общност“ Една супер идея с много смисъл, насочена към хора с интерес към журналистиката.

 

Разнообразната програма на Media Incubator включи поредица от тематични панелни лекции и дискусии, работилници, неформален разговор с журналисти от България и Германия и изложба*, посветена на социално ангажираното изкуство, която бе открита в галерията на Гьоте-институт. В дългосрочен план проектът цели да насърчи млади журналисти в ролята им и в отговорността не само да зачитат правата на различни малцинствени групи в гражданското общество, но и активно да ги отстояват при медийното отразяване на темите, свързани с тях.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.