На днешното заседание в МС концепцията на Каракачанов за ромите не получи подкрепа

На днешното заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси  гласуване не се състоя, информира Дневник. 

Дискусиите бяха насрочени, тъй като документът е внесен за обсъждане от вицепремиера в Министерския съвет и преди министрите да обсъдят и гласуват текстовете, те трябва да минат и през съвета.

Ръководителят на съвета – вицепремиерът Томислав Дончев е уточнил, че няма административно изискване за гласуване. Обсъждането днес на Концепцията за интеграция на „циганския (ромския) етнос“ на вицепремиера Красимир Каракачанов е преминало в обстановка на остро противопоставяне на документа от страна на ромски и правозащитни организации, за което Маргиналия писа.

Концепцията ще раздели и противопостави обществото, предупредиха присъстващите експерти. Документът създава етническо напрежение, конфронтация. Няма дългосрочна стратегическа визия с ясни и конкретни решения, не почива на реални факти и данни за актуалната ситуация, не е ясно как ще се синхронизира с останалите приети и действащи държавни документи. И е политически, популистки документ.

Повечето неправителствени организации, някои ромски, а други в областта на политиките по образование, здравеопазване и др., разкритикуваха остро визията на Каракачанов. Те заявиха, че концепцията не почива на реални факти, а данни на международно признати организации и национални институции не доказват тезите за нарастване на ранните бракове например, за отпадането на децата от образователната система и др.

Множество неправителствени експерти, работещи от години в областта на интеграцията на ромите, отбелязаха, че концепцията отрича всичко, постигнато досега. Нарекоха документът популистки, без конкретика, без нужните анализи, информация и конкретика. Попитаха какво би последвало от евентуалното му приемане от Министерския съвет и как това би се отразило на останалите правителствени и нормативни документи. Коментираха, че в концепцията има само краткосрочни визии, без никакви дългосрочни политики.

Каракачанов коментира, че и във ВМРО не са успели да изяснят колко пари са били изхарчени за последните 10 години за ромска интеграция. Но цитира цифри, според които от бюджета са били заделени малко под 200 милиона лева, а от външни източници – над 618 милиона.

Вицепремиерът Томислав Дончев пожела да уточни, че тези цифри не са коректни, като няма публично финансиране за мерки с ясен етнически профил, а администрацията не събира данни за етноса на хората, възползвали се от различните програми за трудова, образователна интеграция, за социални услуги и др.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.