Кюстендил: на референдум без роми

Референдум за повторното кандидатиране на настоящия кмет и за бъдещо развитие на града се проведе вчера в Кюстендил. До урните бяха допуснати всички граждани на града, с изключение на живеещите в ромския квартал „Изток”, съобщиха агенция „Фокус” и Off News. Петър Паунов, кандидат за трети мандат, обяснява този прецедент така: „това не е дискриминация, а коалиционно допитване, което не може да бъде опорочавано от търговците на гласове”.

Както Marginalia вече писа, по този повод Лало Каменов, член на Комисията за защита от дискриминация, внесе в деловодството ѝ предложение за самосезиране. Анализатори и ромски активисти изразиха предположение, че такъв прецедент „може да бъде стъпка към лишаване на ромското малцинство в България от право на глас”, въпреки аргументацията на Паунов.

До участие в референдума в Кюстендил не са допуснати конкретно жителите на „ромския“ квартал „Изток“. Роми, които живеят извън квартала, можеха да гласуват, уточни пред репортер на Marginalia ромски активист. Етнически българи обаче, които живеят на територията на на квартал „Изток“, нямаха право на глас.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.