На лозунгите на крайнодесните в Кемниц френският президент отговаря: Европа не е остров и няма как „да изритаме всички чужденци“

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ и протестното движение „Пегида“ ще проведат в град Кемниц общ митинг срещу престъпленията, извършвани от мигранти, съобщава БНР.

Напрежението в източния германски град ескалира, след като миналата седмица 35-германец беше убит с хладно оръжие, за което Маргиналия писа/вж.тук https://www.marginalia.bg/novini/28991/ Арестувани бяха двама заподозрени – сириец и иракчанин.Фаталното намушкване с нож извади на бял свят дълбокото разединение в германското общество. За културните разлики между Източна и Западна Германия и за нарастващия расизъм и обявяването на цели региони в бившата ГДР за зона, опасна за чужденци, изследователите предупреждават отдавна. Крайната десница в Източна Германия е срещу чужденци и приема на бежанци, макар че в Кемниц например, чужденците са 7 %, а бежанците . около 2%. Безработицата там е спаднала значително.

Министърът на въпросите на семейството на Германия заяви:“ Заедно ще покажем,че Кемниц и  провинция Саксония са повече от една кафява неонацистка тълпа. Няма да забравим кое е важно и необходимо за Източна Германия!“.

На свой ред френският президент Еманюел Макрон каза: „Тези, които казват „Да изритаме всички чужденци“ се самозаблуждават. Тези, които казват „Да затворим портите“ се самозалъгват. Това няма как да стане. Европа не е остров на 10 хиляди километра от останалия свят“.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.