Български евреи поднесоха цветя в памет на жертвите на ромския геноцид

На 2 август еврейски организации в България отбелязаха Международния ден на ромския геноцид – ден на почит към стотиците хиляди роми, избити в концентрационните лагери по време на Втората световна война, съобщават от „Шалом“.
Сдружение „Ромска академия за култура и образование“ отбелязва този ден с царемония по полагане на цветя в памет на жертвите на Холокоста в р. Асеновска в град Сливен.

 

Председателят на ОЕБ “Шалом” доц. д-р Александър Оскар и г-жа Юлия Гавазова, председател на РОЕ “Шалом” Сливен са изпратили възпоменателен адрес до председателя на РАКО, г-жа Стела Костова, който беше прочетен на присъстващите гости по време на церемонията.

„В деня, в който Европа отбелязва възпоменателния ден на Холокоста над ромите, ние, заедно с вас днес, свеждаме глави в знак на дълбока почит към паметта на стотиците хиляди жертви от ромски произход, избити по времето на Втората световна война. Нацисткият режим на Хитлер, омразата и ксенофобията унищожиха роми, евреи и представители на други малцинствени групи. Зверствата, на които са били подложени дори невинни жени и деца, оставиха завинаги едно черно петно в световната история. Споменът за ужасите от миналото трябва да ни вдъхновява да се борим за ценностите, в които вярваме“

Организация на евреите в България „Шалом“ ясно и категорично осъжда разпространението на езика на омразата, дискриминацията, ксенофобията и антисемитизма, като се бори ежедневно с тях. „Вярваме, че светът е хубав, когато е шарен и ние трябва да можем да се радваме на всеки един негов цвят, заедно!“ припомнят още от най-авторитетната еврейска организация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.