На националистическия митинг в Милано участва Марин Льо Пен, тя е със сериозни шансове да спечели евроизборите

Споделете статията:

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини събра вчера пред катедралата в Милано митинг с представители на 11 националистически партии. Между тях бе и лидерът на Воля  Веселин Марешки, на който на няколко пъти бе обещавано “историческа промяна”, пише Дневник. 

Събитието бе уважено от Марин льо Пен, на която социолозите във Франция дават сериозни шансове да е победител на евроизборите. Но Салвини се надяваше да пристигне и Виктор Орбан, но унгарският премирер го подкрепя с изказвания и в същото време поддържа дистанция от него, партията му “Фидес” продължава да е член – макар и замразен – на Европейската народна партия.

Салвини разчиташе и да участието на лидера на австрийската Партия на свободата, но Хайнц-Кристиян Щрахе, подаде оставка заради скандала “Ибисагейт”, за който  Маргиналия информира читателите си още в ранните часове вчера. Припомяне, че Партията на свободата с лидер вицеканцлерът на Австрия  Хайнц Щрахе е крайнодясна формация, основана от бивши нацисти и пангермански движения.  Само преди дни Веселин Марешки каза, “Марин льо Пен, Салвини и Щрахе знаят, че без силна България не могат да изградят силен ЕС. И те имат волята да помогнат на България да догони големите европейски държави. Докато Меркел, Макрон и Юнкер, те искат ние да останем слаби”.

Освен това пристигащите бяха посрещнати от недоволни жители на Милано с плакати по сградите. Центърът на града бе “блокиран от 600 агенти”, съобщи в.”Ла Република”. Дори вицепремиерът и лидер на лявата популистка партия “Пет звезди” Луиджи Ди Майо заяви: “Когато говорим за крайно десните в Европа, трябва с основание да сме притеснени, защото това е идеологически завой, който виждаме и в Италия”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.