На всеки 8 минути в Йемен умира по едно дете

“Йемен е изпитание за нашата хуманност. А ние сме на път да не издържим този тест.” При произнасянето на тези думи пред Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) настъпи тишина в залата. Изказването на генералната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Фор сякаш изправи света, както и СС като негов задочен представител, на подсъдимата скамейка, разказва Дойче Веле.

Хенриета Фор говори за позора в Йемен и за това, че цялата световна общественост просто изоставила тази страна и хората в нея. Фор е била там и с очите си е видяла какво са причинили на тази забравена страна петте години гражданска война:

“Видях един ридаещ баща, който неописуемата бедност беше поставила пред жесток избор: кого да остави да умре от глад – жена си или децата си”.

снимка: Дойче Веле

Най-малко 7300 убити или осакатени деца 

Така ли трябва да изглежда нашата хуманност към другите, попита Фор присъстващите в залата, а въпросът ѝ остана да виси във въздуха. От началото на тази война са убити или осакатени 7300 деца. Толкова са според официалните данни, а действителният им брой несъмнено е много по-висок, твърди Фор.

В раздираната от гражданска война страна и двете страни в конфликта – бунтовниците и армейските сили – блокират пътищата на хуманитарните помощи и спират помагачите. Всеки ден в Йемен загиват или биват осакатявани по осем деца. На всеки десет минути там умира по едно дете от болест, която е напълно лечима.

По думите на Фор, тези деца умират, защото хората, които са в състояние да им помогнат, не могат да стигнат до тях. И така едно цяло поколение умира в Йемен. А заедно с него умира и съвестта на света, добавя тя: “Изоставяйки тези деца, ние погазваме не само техните основни права – погазваме и хуманността.”

 

Това е една от малкото добри новини от Йемен: бунтовниците хути са напуснали позициите си в пристанищния град Ходейда – както беше договорено на преговорите в Стокхолм. Това наистина е малък напредък, който обаче изглежда незначителен на фона на огромното бедствие, което сега обрисува също и генералната директорка на УНИЦЕФ:

“Половината от децата под 5 години в Йемен, около 2,5 милиона души, а хронично недоразвити. 15 милиона йеменски деца очакват от нас да спасим живота им. Моля ви, нека им помогнем!”

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.