На всеки 8 минути в Йемен умира по едно дете

“Йемен е изпитание за нашата хуманност. А ние сме на път да не издържим този тест.” При произнасянето на тези думи пред Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) настъпи тишина в залата. Изказването на генералната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Фор сякаш изправи света, както и СС като негов задочен представител, на подсъдимата скамейка, разказва Дойче Веле.

Хенриета Фор говори за позора в Йемен и за това, че цялата световна общественост просто изоставила тази страна и хората в нея. Фор е била там и с очите си е видяла какво са причинили на тази забравена страна петте години гражданска война:

“Видях един ридаещ баща, който неописуемата бедност беше поставила пред жесток избор: кого да остави да умре от глад – жена си или децата си”.

снимка: Дойче Веле

Най-малко 7300 убити или осакатени деца 

Така ли трябва да изглежда нашата хуманност към другите, попита Фор присъстващите в залата, а въпросът ѝ остана да виси във въздуха. От началото на тази война са убити или осакатени 7300 деца. Толкова са според официалните данни, а действителният им брой несъмнено е много по-висок, твърди Фор.

В раздираната от гражданска война страна и двете страни в конфликта – бунтовниците и армейските сили – блокират пътищата на хуманитарните помощи и спират помагачите. Всеки ден в Йемен загиват или биват осакатявани по осем деца. На всеки десет минути там умира по едно дете от болест, която е напълно лечима.

По думите на Фор, тези деца умират, защото хората, които са в състояние да им помогнат, не могат да стигнат до тях. И така едно цяло поколение умира в Йемен. А заедно с него умира и съвестта на света, добавя тя: “Изоставяйки тези деца, ние погазваме не само техните основни права – погазваме и хуманността.”

 

Това е една от малкото добри новини от Йемен: бунтовниците хути са напуснали позициите си в пристанищния град Ходейда – както беше договорено на преговорите в Стокхолм. Това наистина е малък напредък, който обаче изглежда незначителен на фона на огромното бедствие, което сега обрисува също и генералната директорка на УНИЦЕФ:

“Половината от децата под 5 години в Йемен, около 2,5 милиона души, а хронично недоразвити. 15 милиона йеменски деца очакват от нас да спасим живота им. Моля ви, нека им помогнем!”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.