Над 1 милион участваха в марша на единството в памет на „Шарли ебдо”

Над един милион участваха в Марша на единството в Париж в неделя след смъртоносната атака над френския вестник „Шарли ебдо” в сряда. Над 3,7 млн. напълниха улиците във всички френски градове с знак на съпричастност. В шествието в Париж се включи целият интелектуален елит на Франция, както и десетки държавни лидери от Европа, сред които премиерите на Германия, Великобритания, Испания, Италия, България. Присъстваха и политически лидери от САЩ, Близкия изток и Африка.

„Днес Париж е столицата на света. Цялата ни страна ще се вдигне на крака и ще покаже най-добрата си черта”, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от „Ройтерс”. „Това е изключително важно събитие, защото за пръв път отправяме посланието, че Европа не само е домът на свободата от 70 години, но е и мястото на бъдещето. Ако тероризмът опита да разруши нашите ценности, отговорът ни ще е единен”, беше цитиран италианският президент. „Ние сме заедно в свободата и заедно обявяваме, че никакъв терористичен акт никога няма да спре марша на свободата. Тази сутрин ние сме солидарни с французите, които дефилират в памет на жертвите на кървавото нападение срещу редакцията на „Шарли ебдо”, бяха думите на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Многохилядни митинги на солидарност се проведоха и в други европейски градове. Във Франция обаче ситуацията внася допълнителна сложност в политическата обстановка, след като на изборите за Европейски парламент през лятото на 2014 г. крайнодясната партия на Марин Льо Пен взе 25% от гласовете на избирателите. „Двете основни политически партии се провалиха и не успяха да ограничат ислямистката вълна. Сега вие, гласоподавателите, имате доказателство, че Франция се нуждае от ново лидерство. Възнамерявам да поема тази важна отговорност, за да може страната да се защити във войната, която ѝ беше обявена“, беше цитирана да казва Марин Льо Пен два дни след атаката над редакцията на „Шарли ебдо”.

Междувременно в неделя световните медии съобщиха, че мъж, представящ се за член на „Ислямска държава”, е поел отговорност за кървавия атентат в Париж. Мъжът, който говори пред камера, твърди, че е действал срещу полицията. Според текст, придружаващ видеоматериала, мъжът е отговорен за повечето убийства през изминалата седмица в Париж, а името му е Амеди Кулибали. Кулибали беше застрелян в петък от полицията, след като уби полицайка, а ден по-късно взе заложници в магазин за кашерна храна в Париж, близо до Порт дьо Венсен.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.