Над 10 250 деца без детска градина в София

Над 10 250 деца останаха без детска градина в София след първо класиране, което бе проведено на 17 май под граждански контрол в Столичната община, съобщава Националната мрежа за децата.

От Столичната община уверяват, че до края на годината се очаква да бъдат открити още 1083 нови места, а 17 детски градини се строят и в момента.

Общо кандидатствалите са 22 445, като обаче 2286 са кандидатурите за преместване. Приетите деца са 9907. От Столичната община отчитат ръст на кандидатстващите за градини. През 2020 г. място в градина са търсили 18 800 деца. От кметството посочиха, че една от причините за скока на кандидатите са ваучерите, които държавата ще отпуска за неприетите в градина.

Второто класиране ще се проведе на 28 май, третото е на 11 юни, а четвъртото – на 25 юни.

От кметството изтъкнаха, че през настоящата година се строят 17 детски градини, с които ще се осигурят места за 1083 деца.

Първото класиране в София беше отложено с няколко дни заради попълнени грешни адреси на децата. Причината е, че от настоящата година влиза в сила уседналостта като основен критерий, което е било пропуснато от някои родители при попълване на кандидатурите.

При кандидатстването най-много точки получават децата, чиито родители имат постоянен адрес в София над 3 години – 4. За родителите с адрес от 1 до 3 години точките са 3, а за тези с 1 година – 2. В случай че родителят е само с настоящ адрес в града, се дава по една точка по-малко – съответно 3 т. при над 3 години временна регистрация, 2 т. при настоящ адрес в града последните между 1 и 3 години и 1 т. при по-малко от 1 година. Работещите родители и студентите събират по 2 т. за прием на децата си.

Близнаците и децата с разлика до 2 години получават бонус от 1 точка.

Най-силен от социалните критерии е за сираците – 7 т., следвани от полусираците – 6 т. Дете, на което член от семейството е с трайно намалена работоспособност над 70% – 4 т. Толкова точки се полагат и на децата с един неизвестен родител. За децата в приемните семейства и осиновените се дават 3 т.

Тежкият недостиг на места в яслите и детските градини в София е проблем, задълбочаващ се от години. Липсата на дългосрочни управленски решения допълнително утежнява ситуацията. Местата в частните детски заведения вече също са недостатъчни, а липсата на прием в градински или яслени групи принуждава много родители да търсят алтернативни начини за прием, които често пъти водят до корупционни практики.

БСП поиска общината да даде пари като финансова компенсация на родителите, за чиито деца няма места в общинските детски ясли. Социалистите попитаха Фандъкова дали лично тя ще поеме отговорността за провала със системата за записването в детските заведения или това ще направи заместникът й по дигитализацията Генчо Керезов

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.