Над 1000 арестувани на опозиционен протест в Москва

Московската полиция каза, че над 1000 човека са били арестувани в събота в руската столица за участие в неразрешени от властите протести, предаде БНР.

Демонстрантите протестираха срещу изключването на опозиционни кандидати от участие в местни избори в Москва.

Полицията също така претърси редакцията на телевизия „Дожд“, която отразяваше протестите.

Според органите на реда при протестите са били арестувани 1074 души.

Преди протестите бяха задържани няколко опозиционери, включително Иля Яшин, Любов Собол и Иван Жданов. По-късно те бяха освободени, но след това бяха отново задържани.

По официални данни на московската полиция в протеста са взели участие 3500 души.

Демонстрацията в столицата бе свикана срещу „несправедливото изключване на кандидати на опозицията за местните избори на 8 септември“.

Властите твърдят, че кандидатите не са допуснати, защото не са успели да съберат достатъчно подписи в своя подкрепа, което опозицията оспорва.

Въпреки че изборите за местен парламент в Москва не са национални, опозиционни активисти ги виждат като възможност да се опитат да „превземат“ Москва, където подкрепяните от Кремъл кандидати се оказват по-малко популярни в сравнение с други части на страната.

Критикът на Кремъл Алексей Навални бе хвърлен в ареста за 30 дни в сряда, а в домовете на други активисти бяха извършени обиски.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.