Над 1500 души искат запазване на „Червената къща“

Повече от 1500 души заявиха желанието си „Червената къща“ да продължи да съществува като център за култура и дебат. Това те направиха в онлайн петиция. За едно денонощие тя беше подписана от редица хора на изкуството и културата, университетски преподаватели, журналисти и много други граждани.

Петицията беше пусната в интернет, след като по-рано тази седмица от Червената къща обявиха, че в началото на следващата година преустановяват дейността си. Като причина за това те посочиха непосилния за тях наем от 93 210 лева годишно, който трябва да плащат на Министерството на културата и на собственика на втория етаж на сградата, в която се помещава центърът за култура и дебат.

Сградата на улица „Любен Каравелов“ е предоставена през 2001 г. на фондация „Гъливер клиринг хауз“ за 10-годишен срок на ползване срещу ангажимента фондацията да извърши ремонт на сградата. Според информация, предоставена от екипа на „Червената къща“, фондацията е вложила близо 750 000 лева в реконструкцията и оборудването на сградата, а за периода на съществуването си Червената къща е привлякла над 5 милиона и половина лева за култура, от които по-малко от 1% са българските публични средства. От „Червената къща“ твърдят, че спонсорите им не искат индиректно да финансират Министерството на културата, като му плащат наем, а екипът не е в състояние да набави нужните средства сам.

Целта на петицията е Министерството на културата да преразгледа условията на договора с Червената къща, така че тя да може да продължи да съществува като център за култура и дебати.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.