Над 200 конгресмени поискаха Върховният съд на САЩ да отмени правото на аборт

Споделете статията:

Над двеста американски конгресмени поискаха Върховният съд да отмени свое ключово решение от 1973 г., което защитава правото на аборт. В писмо към институцията те искат ново решение по делото „Роу срещу Уейд“, което потвърди, че достъпът до безопасни аборти е конституционно право на американките.

Писмото е подписано от 205 републиканци и 2 демократи и е изпратено като тяхна позиция по дело, свързано с нов закон против абортите в щата Луизиана. То идва след няколко години на все по-строги ограничения на абортите и преди важни дела, които се очаква да стигнат до Върховния съд. След последните две назначения в него консерваторите имат мнозинство.

Кампаниите срещу абортите се водят предимно от радикално настроени християнски групи, които са добре представени във властта – чрез евангелиста вицепрезидент Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео.

По-рано тази година строги рестриктивни мерки бяха приети в няколко щата, като в Алабама прекратяването на бременността бе забранено дори ако тя е настъпила в резултат на изнасилване или кръвосмешение. Законът бе временно блокиран от федерален съд, но противниците на абортите всъщност се надяват битката да се пренесе във Върховния.

Допреди няколко години такива забрани бяха смятани за прекалено радикални дори от някои противници на аборта, коментира пред Vox Рейчъл Съсман от организацията Planned Parenthood. Но влизането на Доналд Тръмп в Белия дом и на консервативния съдия Брет Кавано във Върховния съд окуражиха консерваторите. Специално номинацията на Кавано, която даде превес на консерваторите в 9-членния съд, означава, че институцията може да преразгледа и промени въпросното решение.

Решението по делото „Роу срещу Уейд“ от 1973 г. твърди, че една от клаузите на 14-ата поправка на Конституцията гарантира фундаментално право на неприкосновеност, а то защитава правото на жената да абортира в първите 12 гестационни седмици.

Съдът потвърди това решение през 1992 г., когато постанови, че ограниченията на абортите, преди плодът да може да живее извън майчиното тяло, не могат да налагат „ненужна тежест“ върху жената, тоест да я задължават да информира съпруга или партньора си; да изчаква известен период преди осъществяването на процедурата и т.н. Става въпрос за задължения, които ефективно могат да попречат или да забавят аборта. Подобно потвърждаване имаше и през 2016 г.

Но през 2017 г. съдията Антъни Кенеди, който е участвал във взимането на решенията през 1992 г. и 2016 г., се пенсионира. На негово място бе назначен Брет Кавано, което даде на консерваторите в съда мнозинство от 5 срещу 4-ма либерали. Преди да стигне дотам, законът в Алабама трябва да мине през възражения през федерален окръжен съд, после през федерален апелативен. Това ще отнеме повече от година.

/със съкращения/

Източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.