Над 82 000 заразени от Ковид-19 в целия свят, страните-членки на ЕС да се готвят за разрастване на епидемията

 

В сряда (26.2) в Германия бяха потвърдени пет нови случая на коронавирус. В същото време положението в Италия остава тежко, а вирусът постепенно прониква и в други европейски държави, пише Дойче Веле.

На остров Тенерифа около хиляда гости на един хотел са поставени под карантина за две седмици, сред които има над  сто германски граждани. Във Франция втори пациент почина вследствие на инфекция с коронавирус. Властите в северния департамент Оаз усилено издирват огнището на заразата.

В Югоизточна Европа също вирусът настъпва.

Гърция и Северна Македония съобщиха, че имат първи случаи на заразени. Също и Хърватия, където има два потвърдени случая на заболяването. В Литва, където все още няма случаи на заразени, правителството обяви превантивно извънредно положение, за да могат властите да реагират по-бързо в случай на нужда. . Във Франция втори пациент почина вследствие на инфекция с коронавирус.

В сряда Световната здравна организация (СЗО) обяви, че за първи път в други страни по света са регистрирани повече нови инфекции, отколкото в Китай: 427 срещу 411 в Китай.  В Италия броят на заразените междувременно надхвърли 320, от които 12 души вече починаха.

Освен в Европа, вирусът се разпространява и в останалите части на света – в Азия, Африка и Южна Америка има нови инфекции. Бразилското здравно министерство потвърди официално първия случай на коронавирус в Южна Америка. В страната освен това има 20 души, които са поставени под наблюдение.

САЩ съобщиха за 60 американски граждани, засегнати от коронавирус, сред които има и пътници на круизния кораб „Даймънд Принсес“. Довечера (местно време) президентът Доналд Тръмп ще даде специална пресконференция, посветена на епидемията.

По данни на Университета „Джон Хопкинс“, общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус са над 82 500, а жертвите са над 2 800, основно в Китай, но също така и в други страни като Иран – 26, Южна Корея – 13, Италия – 14, Япония – 3, във Франция и Хонконг има по две жертви, а във Филипините и Тайван – по една.

Междувременно еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидес предупреди страните-членки да се подготвят за разрастване на епидемията. Препоръката към правителствата е да актуализират плановете си за действие при пандемия и да съгласуват мерките, които предприемат, с Европейската комисия.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.