Над един процент от населението на света не може да се прибере у дома заради войни, преследване, нарушения на човешките права и други форми на насилиe

Бежанците, кандидатите за убежище и вътрешно разселените хора, съставляват над 1 процент от човечеството, тоест близо 80 милиона души. Това е рекордно число, констатира доклад на Върховния комисариат за бежанците към ООН, представен днес, предадоха световните агенции.
Според него около 79,5 милиона души са или бежанци, или кандидати за убежище, или хора, „чиито корени са били изтръгнати в техните собствени страни“. Перспективата за тези хора да се върнат в районите си на произход намалява все повече, се допълва в документа.
„Един процент от населението на света не може да се прибере у дома заради войни, преследване, нарушения на човешките права и други форми на насилие“, заявява Филипо Гранди, ръководителят на Върховния комисариат.
„Тази тенденция се наблюдава от 2012 г. Числата са по-високи в сравнение с предходната година, което означава, че има все повече конфликти и насилие.“ Това се изразява и също така в „недостатъчни политически решения“ за прекратяване на кризите, прокуждащи хората от домовете им и пречещи им да се върнат, посочва Гранди.
Преди 10 години бежанците, кандидатите за убежище и вътрешно разселените бяха обща 40 милиона души. За 10 години броят им се е удвоил и не се забелязва тенденция към забавяне.

 

 

 

Филипо Гранди, върховен комисар за бежанците към ООН

Докладът на Върховния комисариат показва, че около 4,2 милиона души са кандидати за убежище, към които се добавят и 3,6-те милиона венецуелци, напуснали родината си, които са броени отделно.
„Международната общност е толкова разделена, толкова неспособна да постигне мир, че за жалост ситуацията ще продължи да се влошава и се страхувам, че следващата година ще е още по-лоша от сегашната“, казва Гранди.
Само за изминалата 2019 г. Върховният комисариат отчита, че има 11-милионно увеличение на бежанците, разселените и кандидатите за убежище. Като блежанците и вътрешно разселените са съсредоточени в голямата си част в малък брой страни, обхванати от войни. Сред тях е Сирия, опустошена от девет години на въоръжен конфликт и наброяваща 13,2 милиона бежанци в пределите или извън пределите на страната, което означава една шеста от населението й.
68 процента от бежанците в света идват от пет страни – Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианмар.
Гранди припомня, че икономическото въздействие от коронавируса е по-силно в бедните страни или в страните в развитие. Там драматично нараства бедността и пандемията увеличава трудностите на много от бежанците, които не могат да намерят източник на приходи заради наложената карантина.
При тези обстоятелства и въпреки ограниченията за придвижване страните трябва да продължат да предоставят убежище на онези, които се нуждаят, казва Гранди.
„За жалост хората продължават да бягат от домовете си, защото с пандемия или не те са застрашени и имат нужда от убежище и защита“, казва той и отбелязва, че COVID-19 успя да спре живота в целия свят, но не успя да спре войните, конфликтите, насилието и дискриминацията.
източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.