Повече от 1000 са сигналите за насилие над деца за 2018-та, близо две хиляди са малолетните пострадали от престъпления

Споделете статията:

В света близо 1 милиард непълнолетни на възраст между 2 и 17 години са претърпели физическо, емоционално или сексуално насилие, според данни на Световната здравна организация от 2017 г. Тези данни бяха цитирани и на форума “Интелигентни инвестиции в стратегии и партньорства за предотвратяване и справяне с насилието над деца” в столицата, открит от социалния министър Бисер Петков и от Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България.

Страната ни не поддържа единна база данни за случаите на насилие. През 2018 г. са постъпили 1 106 сигнала за насилие над деца, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане, цитирани от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. От тях 347 са сигналите, по които е отворен случай, констатирано е, че има рискове и са взети мерки за закрила на децата, уточни Бисер Петков. Тенденцията е за намаляване на случаите на насилие.

По данни на прокуратурата за 2018 г. 2379 непълнолетни и 1941 малолетни са пострадали от престъпления.

Случаите на агресия в училище се увеличават, като нараства вербалната агресия. Според данни на Министерството на образованието и науката, за учебната 2017/2018 г. е имало 3 616 случаи на агресия (през учебната 2015/2016 г. те са били 3 043).

Насилието над деца е сериозен проблем за всяко общество. Темата е обществено чувствителна и важна с оглед на необходимостта от създаване на гаранции за защита на децата от всички форми на злоупотреба. Страната ни е ратифицирала конвенцията на ООН за правата на децата още през 1991 г. и България вече 28 години развива политиките за детето в контекста на нейните принципи.

У нас не се води статистика какви са икономическите загуби от преодоляване на последствията от насилието, както и от нереализирания потенциал на децата, които страдат от насилие. Претърпелите насилие, са по-малко активни в обществения живот и в икономиката. Данни от изследвания на Националната мрежа за децата през 2018 година сочат, че две трети от родителите поне веднъж са прибягвали до физическо наказание, а една четвърт продължават системно да го правят. 88 процента от родителите обаче осъзнават, че физическото наказание не е ефективно възпитателно средство.

Медиен анализ показа, че 66 процента от мненията в социални мрежи и медии са в посока заклеймяване на физическото насилие. Обществото много по-малко разпознава емоционалното насилие. Друго националнопредставително изследване показва, че над 90 процента от пълнолетните българи подкрепят като приоритет политиката на държавата за развитие на образованието, социалните и здравните услуги за безопасна среда.

Българските родители и гражданите отхвърлят категорично насилието, смята Георги Богданов от |Националната мрежа за децата. Настроенията в протестиращите се подклаждат от крайно десни организации, които искат да подкопаят основни европейски ценности. Според експерта родителите прибягват към физическо насилие от страх, от незнание какво да направят.

Проблемите идват от три основни направления – алкохол, наркотици и хазартни занимания. Голям процент са и случаите при развод, в които родителите използват децата си като разменна монета. Децата са подложени тогава на тежък психологически тормоз.

Докато в залата на парк-хотел “Москва” течеше конференцията, отвън се бяха събрали около 15 родители, протестиращи вече регулярно срещу различните стратегии и експертни планове за ненасилие над деца и срещу политиките на държавата по отношение на закрилата на детето. Ден по-рано организаторите на протеста разпространиха и съобщение защо ще протестират – не защото са против мерките за насилие над децата, а защото в документа, който ще се обсъжда на конференцията, насилието е определено твърде неясно и създава възможности за злоупотреби и необосновани санкции над родители.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.