Над милион и четиристотин хиляди са читателите на Маргиналия за 5 години!

Драги читатели!

Статистиката е категоричен инструмент: 1.472.139 са посещенията на сайта Маргиналия. Четете ни всеки ден. Лайковете и коментарите ви са вдъхновяващи. Няма по-голяма цена за журналистическата работа от тази – да виждаш видимата връзка с онези, за които пишеш.

Продължаващото петгодишно съществуване на екип избрал за цел правозащитното говорене, е същинска победа. Въпреки смъртта на колега, съдебни дела срещу главния редактор, хакерски атаки на враговете ни, или учтивото дистанциране от „мисията Маргиналия“, преживяхме го! Останахме верни на некомерсиалното писане. Създадохме и работим в изключителното пространство за информация и анализи извисяващи погледа към нашия слоган. Правата на човека са решението!

Вие, читателите на Маргиналия,  сте навярно от онази човечна част на обществото ни, която търси да узнае и осмисли болките и страданията, причинени от нарушените права. Вашите собствени права, но и чуждите. Това го доказахте навръх Рождество миналата година. Тогава надхвърлихте 200 хиляди. Бяхте от цял свят – диаспората ни в Европа, САЩ, Африка. Откликнахте на тези 6 реда: „В детска градина „Вит“ в плевенското село Дисевица много от децата ходят със захабени дрешки и дори по дрехите имат дупки. Поне десет от тях ходя с гумени чехли. Децата от  „Вит“ имат нужда от дрехи, домашни пантофки, обувки, играчки. Не може да нямат дрехи на гърба си, не може на мръзнещо дете да му подарим играчка и да искаме то да е супер щастливо…“Прочели новината, вие започнахте всекиминутно, в течение на 3 дни да питате за размера на обувките, питахте колко са момиченцата, колко са момченцата. Отговаряхме ви с надеждата, че нищо няма да попречи на порива за вършене на добри дела. Не спряхте! Облякохте не само бедните деца от Дисевица, но и от околните села!  Маргиналия се превърна в мост между хората на имането и хората на нямането. Докато очаквахте празника, стотици и стотици от вас не прекратиха вървежа си по този мост.

Най-силните журналистически текстове и в последните дни сочат възхитителната потребност на вас, читателите ни, от информация за събития, поднасяни от другите медии по онзи дехуманизиращ начин, който вие решително отхвърляте. „Хитовете“ ни само от последните месеци  са свързани с текстове за насилието и унижението на хора от други етноси и религии. Текстове за самотатата на хората от психиатриите и нечовешкото отношение към тях. За подозрително дългото пребиваване на бившата Държавна сигурност в средите на църквата, отхвърлила протегнатата ръка на Папа Франциск дошъл за обща молитва за мир в България. Харесвате и имате потребност от умна журналистика, която ви ориентира кое в разгорещените спорове около  Стратегията за детето е правилно, кое – не. Търсите и уважавате анализа на умния философ, чието знание осветлява тъмните страни на общия ни живот, но пък дава кураж за надмощие на тази тъма.

Благодарим ви! Обещаваме ви да пишем за вас все така!

От екипа: Юлиана Методиева, Марта Методиева, Митко Новков,  Антонина Желязкова, Румен Петров, Алексей Пампоров, Йорданка Бекирска, Никол Николова

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.