Нагласите към ЛГБТИ общността: Повече приемане в малките градове

Все по-малко хора се притесняват да имат съсед от ЛГБТИ общността, все повече хората не се притесняват да заявят своята ориентация и нямат опасения, че заради нея могат да бъдат нападнати или обидени. Има положителна тенденция сред по-възрастните хора и сред тези в по-малките населени места

Това са някои от основните изводи на две национални проучвания – за нагласите към ЛГБТИ хората и вътре в самата общност, представени от фондация „Глас“ и осъществени от агенция „Ноема“.

Над половината от българите са напълно съгласни, а още една четвърт са, общо взето, съгласни, че човешките права трябва да бъдат гарантирани на всеки, независимо от сексуалната ориентация и полова идентичност. Така общо подкрепящите това твърдение съставляват 79% от анкетираните. Половината от респондентите не са наясно дали конституцията на страната реално признава равенството на ЛГБТИ хората или не. Други 24% считат, че конституцията гарантира равенство, докато 26% разбират, че равенството не е гарантирано, показват още данните.

Хората не правят разлика между сексуална ориентация и полова идентичност и като последствие смесват хомосексуалността със смяната на пола, трансджендър с небинарен, хомосексуален с небинарен. Най-слаба е информираността, свързана със специфични термини като „джендър“, „трансджендър“ и „интерсекс“.

Близо 60% от българите тълкуват неправилно понятието „джендър“ като синоним на „гей“, а около една пета от тези 60% открито признават, че за тях това е обидна дума.

Сериозен остава проблемът с тормоза над ЛГБТИ хората, като проучването показва, че най-много той присъства в училище и на обществени места, при търсене на работа и на работното място. Три четвърти от анкетираните подкрепят да има промяна в законодателството и да има санкции за извършване на нападения с хомофобски и трансфобски мотиви, както и останалите престъпления от омраза.

За повече от половината анкетирани е позитивно да има информация за ЛГБТИ хората в учебната програма. „Едва 21% са на мнение, че не трябва да се говори за това в училище. Нагласите към специфично здравно, полово и репродуктивно образование за ЛГБТИ младежи в училищата също са преобладаващо позитивни (45% са положително настроени, а 29% са против)“.

Основен проблем е проблемът на видимостта. Начин за преодоляване на предразсъдъците към определени хора е те да станат видими. Важно е по-нататък някакви известни хора – политици, актьори, да излязат. Това е пътят, по който са минали западните общества.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.