Награди за ученически есета и мултимедия в конкурс за значението на Холокоста

Осем ученици получиха награди в конкурс за есе и мултимедия „Значението на паметта на Холокоста за света след Втората световна война”. Това стана в зала „Люмиер” на НДК на 25 април. В състезанието взеха участие близо 70 деца от 6 училища от София и Пловдив.

„Идеята на конкурса, който се организира за трети път, е децата да представят свое изследване за поуките и смисъла от чудовищната същност на Холокоста и осъзнаването им в нашето съвремие”, обясни Соломон Бали – президент на Ложа „Кармел” и член на Изпълнителния комитет на Б’ней Б’рит – Европа.

Конкурсът се организира от софийската ложа „Кармел 3355 Б’ней Б’рит” със съдействието на Световния център “Б’ней Б’рит”, ложа ALK и AJC, и се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката, както и на Столичната община. На събитието присъстваха заместник- председателят на парламента Иван Иванов, народни представители, посланиците на САЩ, Израел, Германия, както и изпълняващият длъжността посланик на Великобритания. Специално за тържеството от Йерусалим пристигна и Алан Шнайдер – директор на Световния център “Б’ней Б’рит”.

По време на тържеството министърът на образованието и науката Тодор Танев призова младите хора да помнят и да споделят с връстниците си, защото без памет за Холокоста няма да има бъдеще.

Журито, чийто почетен председател е писателят Виктор Барух, присъди първа награда в категория „Мултимедия” на Калин Илиев от софийското 134 училище „Димчо Дебелянов”, а в категория „Есе” – на Румен Воденичаров от столичната Първа английска езикова гимназия. В творбата си награденият младеж пише: „ Ако има силно гражданско общество, то резултатът от сблъсъка с несправедливостта е предизвестен: тя ще отстъпи. За нов Холокост няма да има шанс. И нека бдим, като държим будно гражданското общество и поддържаме високия му морал. Да търсим достоверна информация, да елиминираме грешните античовешки политики, да преодоляваме страховете си. За да можем винаги смело да вървим срещу злото.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.