Награди за ученически есета и мултимедия в конкурс за значението на Холокоста

Осем ученици получиха награди в конкурс за есе и мултимедия „Значението на паметта на Холокоста за света след Втората световна война”. Това стана в зала „Люмиер” на НДК на 25 април. В състезанието взеха участие близо 70 деца от 6 училища от София и Пловдив.

„Идеята на конкурса, който се организира за трети път, е децата да представят свое изследване за поуките и смисъла от чудовищната същност на Холокоста и осъзнаването им в нашето съвремие”, обясни Соломон Бали – президент на Ложа „Кармел” и член на Изпълнителния комитет на Б’ней Б’рит – Европа.

Конкурсът се организира от софийската ложа „Кармел 3355 Б’ней Б’рит” със съдействието на Световния център “Б’ней Б’рит”, ложа ALK и AJC, и се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката, както и на Столичната община. На събитието присъстваха заместник- председателят на парламента Иван Иванов, народни представители, посланиците на САЩ, Израел, Германия, както и изпълняващият длъжността посланик на Великобритания. Специално за тържеството от Йерусалим пристигна и Алан Шнайдер – директор на Световния център “Б’ней Б’рит”.

По време на тържеството министърът на образованието и науката Тодор Танев призова младите хора да помнят и да споделят с връстниците си, защото без памет за Холокоста няма да има бъдеще.

Журито, чийто почетен председател е писателят Виктор Барух, присъди първа награда в категория „Мултимедия” на Калин Илиев от софийското 134 училище „Димчо Дебелянов”, а в категория „Есе” – на Румен Воденичаров от столичната Първа английска езикова гимназия. В творбата си награденият младеж пише: „ Ако има силно гражданско общество, то резултатът от сблъсъка с несправедливостта е предизвестен: тя ще отстъпи. За нов Холокост няма да има шанс. И нека бдим, като държим будно гражданското общество и поддържаме високия му морал. Да търсим достоверна информация, да елиминираме грешните античовешки политики, да преодоляваме страховете си. За да можем винаги смело да вървим срещу злото.”

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.