Награждават млади роми в конкурс за есе на тема: “Моята мечта за силна България в обединена Европа”

Споделете статията:

В навечерието на Международния ден на ромите, Постоянна ромска конференция * ще награди млади роми, взели участие в конкурс за есе на тема “Моята мечта за силна България и обединена Европа”.

Над 60 есета от цяла България се борят за награден фонд от 3000 лева и стипендия за пътуване в чужбина.

“Много приятно изненадан съм от факта, че доста от есетата включват цитати от великите ни герои, дали всичко за България. Очаквах повече песимизъм, с оглед последните събития около ромската общност, но въпреки това, младите роми имат надежда и предлагат доста конкретни идеи как живота в България между различни общности може да се подобри”, споделя Любо Димитров, един от членовете на комисията за оценяване на есетата.

Церемонията включва обръщение на гости и съмишленици на Постоянна ромска конференция и награждаване на младите роми, победители в конкурса за есе. Различни музикални изпълнения ще съпроводят програма в лицето на млади таланти: Галин Снежанов и Цецо Кушев, участници в ТВ музикално реалити и Йоана Иванова, която спечели второ място на “Детски Пирин Фолк 2018”.

“Специалната награда в конкурса е 7-дневно обучение в Берлин, където участниците, които имат потенциал да превърнат есето си в реалност, ще развият идеите си с помощта на едни от най-добрите експерти от престижен бизнес колеж. Държим онези есета, които имат ясна идея за една по-добра България, да получат възможността да я реализират на практика” – разказва Красимир Кирилов, един от организаторите на конкурса.

 

На събитието ще се даде старт и на Манифест за силна България в обединена Европа, който ще търси подкрепа за:

  • Нулева толерантност към принудителните разрушаване на домове
  • Нулева толерантност към използването на езика на омразата като политически инструмент и за противопоставяне в българското общество
  • Нулева толерантност към изборните манипулации, застрашаващи демократичните основни на нашето общество

 

*Постоянна Ромска конференция е платформа за изразяване на консолидирани позиции по значими за ромската общност въпроси

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.