Най-голяма тежест от прилаганите ограничителни мерки понасят най-беззащитните му членове

Към днешна дата обществото ни е изправено пред хуманитарна катастрофа, и предотвратяването й изисква решителни действия. Настояваме при определяне на мерките да бъдат съобразени специфичните нужди на децата и хората с увреждания, предупреждават в съобщение до медиите БХК.

Самотата и изолацията при децата значимо повишават дългосрочни рискове за психичното им здраве и развитие, продължителната изолация създава още повишен риск децата да станат обект на насилие, да изпаднат в бедност, да гладуват, да бъдат с нарушен достъп до здравеопазване и образование. В особено уязвимо положение са децата от бедните семейства, които дори нямат  осигурени устройства за дистанционно обучение, което гарантира изоставането и обуславя отпадането им от обучение.

Хората с увреждания са в обективна невъзможност да спазват някои наложени мерки като изолация или носене на маски. Множество състояния и диагнози изискват всекидневна терапия и двигателна активност, прекъсването на които води до остър регрес в състоянието им, пишат още от Български хелзинкски комитет. Правозащитниците настояват при налагане на ограниченията да бъдат предвидени изключения за хората с определени заболявания.

Това влошаване може да доведе хора, чиято болест е в контрол, до агресия, автоагресия, загуба на умения за самообслужване, животозастрашаващи пристъпи. Част от тях са в състояние да носят и предпазна маска за лице. Ограничителните мерки значимо повишават рисковете за близките на човека с увреждане. Още в края на април Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН публикува насоки, в които препоръчва държавите да търсят гъвкави решения за хората с увреждания, да включват техни представители при обсъждането на мерките и да съобразяват тежестта на ограниченията, която пада върху тях несъразмерно по-силно, отколкото над останалите членове на обществото.

Осъзнавайки, че към днешна дата обществото ни е изправено пред хуманитарна катастрофа, и предотвратяването й изисква решителни действия, настояваме при определяне на мерките да бъдат съобразени специфичните нужди на децата и хората с увреждания, се казва в съобщението на правозащитната организация.

Пълния текст може да прочетете на страницата на БХК.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.