Най-голямата джамия в Германия ще призовава за петъчна молитва по високоговорители

Най-голямата джамия в Германия ще получи разрешение да отправя призива си за молитва в петък следобед по високоговорители. Това стана след споразумение между общинските власти в Кьолн и мюсюлманската общност за облекчаване на ограниченията.

 

В петъците всички 35 джамии в Кьолн ще могат да отправят до петминутен призив за молитва между 12:00 и 15:00 ч., като това ще стане в рамките на двегодишен пилотен проект. Една от тези джамии ще бъде и централната джамия в Кьолн, която беше отворена през 2018 г., след като стана фокус на антимюсюлмански настроения от страна на крайнодесните партии, особено в контекста на бежанския наплив от 2015-2016 г. „Разрешаването на призива на мюезина за мен е знак за уважение“, написа в туитър кметът на Кьолн Хенриете Рекер.

 

Призивът за молитва ще се присъедини към камбаните на Кьолнската катедрала – най-голямата готическа църква в Северна Европа – като звук, който пристигащите на централната жп гара в града ще чуват, заяви тя.
„Това показва, че в Кьолн многообразието се цени и е живо.“

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.