ЕС постигна споразумение за бюджета, приоритет са климатичните цели, върховенството на закона. Извоювани са 29 милиарда евро за България

„За първи път в историята на Европа нашият бюджет ще е свързан тясно с климатичните ни цели. За първи път зачитането на върховенството на закона е решаващ критерий за харченето на средства от бюджета. И за първи път двойно подсилваме бюджета ни срещу кризи“, съобщи в „Туитър“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БНР.
Към текста за върховенството за закона е добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните-членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства.
Цифрите за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и за възстановителния план, са без промяна – сътоветно 1.074 трилиона евро и 750 млрд. евро. От тях 390 млрд. ще се отпускат под формата на безвъзмездни средства, а 360 млрд. – на заеми. Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа – от 30 млрд. на 10 млрд. евро.
Във видеобръщение  след края на преговорите, които за малко да счупят рекорд по продължителност, премиерът Бойко Борисов заявява: Положихме огромни усилия(..)Общият размер на средствата по Многогодишната финансова рамка и пакета „Следващо поколение“ – бюджета за следващите години, за България е близо 29 милиарда евро(..)И сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата МФР – около 1 млрд. евро – в сравнение с настоящата. И това при положение, че общият размер на бюджета е с 62 млрд. евро по-малък от сегашния!“

За да влязат в сила, бюджетът на ЕС и възстановителният план трябва да получат одобрението на Европейския парламент. Вероятно това ще стане на извънредна сесия този месец.

Очаквайте подробен коментар!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.