Накрая падна забраната за Джок Полфрийман да напуска страната

Австралиецът Джок Полфрийман може да напусне България. 14 месеца след като беше освободен предсрочно от затвора, падна и забраната му да напуска страната. Решението на Върховния административен съд е окончателно.

Забраната на Полфрийман е издадена от дирекция „Миграция“ на МВР през 2011 години. Четири години по-рано австралиецът е задържан, обвинен, а в последствие и осъден за убийството на студента Андрей Монов.

Че такава забрана е била издадена стана ясно миналата година, когато Софийският апелативен съд уважи молбата му за предсрочно условно освобождаване.

Но Полфрийман не излезе на свобода, а беше отведен в Центъра за настаняване на бежанци в Бусманци, защото нямаше документ за самоличност и е със забрана да напуска България.

Забраната беше отменена в началото на година от Административния съд София – град, но от Дирекция „Миграция“ обжалваха решението пред Върховния административен съд.

Вчера стана ясно, че върховната инстанция е съгласна с първата, че с предсрочното освобождаване на австралиеца е отпаднало фактическото основание за прилагането на забраната му да напуска страната.

Припомняме, че Джок Полфрийман получи 20-годишна присъда, от която излежа близо 12 години. Той беше предсрочно освободен през септември 2019 година от състав на Софийския апелативен съд. Малко по-късно в Youtube се появиха кадри от вечерта на 28 декември 2007 година, когато Андрей Монов е убит. Видеото е озаглавено “Истината за Полфрийман” и е част от материалите, приложени към делото срещу австралиеца, които обаче не са били коментирани в хода на производството“. Повече виж тук.

 

В подкрепа на Джок Полфрийман се обявиха правозащитници, общественици, университетски преподаватели. Над 500 личности  излязоха с призив за неприкосновеност на българските съдии с Отворено писмо за независимост на съда.

 

„След повече от година лъгане, лъжите на МВР най-накрая са изобличени официално“, написа в профила си във „Фейсбук“ Джок Полфрийман и поиска оставки по върха на МВР.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.