Намалява насилието над деца в Персийския залив

Споделете статията:

През изминалата година Фондацията за защита на деца е работила по 62 случая на насилие в сравнение с 2015 година, когато случаите са били 69. От самото начало през 2007 година са решени повече от 500 случаи, съобщава националният вестник на Обединените арабски емирства (ОАЕ) „Нешънъл“.

Страните от Персийския залив подобряват мерките за защита на децата от насилие. Те трябва да се фокусират върху законовата рамка и разпространяване на информацията, сочат изводите от проучване на консултантската фирма „Стратеджи енд“.

„Страните от Персийския залив активно участват в инициативи, свързани със закрилата на децата“, казва Фади Адра, партньор на „Стратетджи енд“, и допълва: „Тук се изисква да се създаде специална законова рамка за човешките способности, управление и ръководство. Включва се и повишаване на чувствителността сред обществото, така че хората да могат да идентифицират признаците на домашно насилие и докладването им да стане задължително, като същевременно защитават подателите на сигнали за нередности“.

Законът на Обединените арабски емирства за закрила на детето беше отличен от организации, защитаващи правата на децата, за водещата си роля по отношение на други държави от региона, припомнят от изданието. Законът обхваща физическото и сексуално насилие, ежедневното малтретиране, неглижирането и експлоатацията от групи, които подклаждат фанатизъм или омраза, или призовават децата да извършват насилие.

През януари медицинският и изследователски център „Сидра“ в Доха стартира програма за застъпничество за деца след поредица от семинари за държавни служители, здравни специалисти и експерти по човешките права. Програмата подпомага деца, които са били малтретирани или пренебрегвани у дома или в общността.

Саудитска Арабия създаде националната си програма за безопасност на семейството през 2005 г. Идеята на програмата е да повиши осведомеността относно домашното малтретиране и да предостави превантивни и подкрепящи мерки.

В Оман султанът прие националната стратегия за детство от 2016 до 2027 г., която има за цел да се защитят правата на жените и децата и да се въведат програми за превенция и грижи за жертвите на насилие.

„Първата стъпка е да се постигне съгласие по обща дефиниция за малтретиране, която да позволи идентифицирането на насилие над деца. Вървим в правилна посока, но все още имаме дълъг път, за да изпълним базовите социални изисквания за закрила на детето“, заяви Валери Джамбарт, мениджър на „Стратеджи Енд“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.