Намаляват момичета, които раждат деца преди да станат пълнолетни

По данни на Агенцията за социално подпомагане през миналата година над 2 300 малолетни и непълнолетни майки са получавали помощи за отглеждане на дете. Броят им е намалял с около 200 в сравнение с 2017-та, съобщава БНТ.

93 000 от ражданията на първо дете в ЕС са от непълнолетни майки (4%), сочат данни на Евростат.

11,9% от родените деца у нас са от непълнолетни майки. Всяко десето дете в България е родено от непълнолетна майка.

За образоване на обществени групи в софийските квартали с концентрация на малцинствено население, полагат грижи неправителствени организации. От фондация „Здраве и социално развитие“ подкрепят младите майки от квартал Факултета.

От около 3 години малолетните и непълнолетни майки получават помощи под формата на ваучери вместо пари на ръка. В началото е имало опити за злоупотреби.

Мила Гечевска – психолог, фондация „Здраве и социално развитие“разказва пред репортера Альоша Шаламанов: Те идват на курс при нас, в който да развият родителските си умения. Например – учим ги как да се предпазят от бременност, учим ги също така, когато родят как да се грижат за своето бебе.

От около 3 години малолетните и непълнолетни майки получават помощи под формата на ваучери вместо пари на ръка. В началото е имало опити за злоупотреби. ь

Димитрийка Цанова – директор на ДСП „Люлин“: Отиват в магазина и почват да се купуват луканки, пиене газирано ама каквото се сетите“, разказва тя.

С ваучерите може да се купят само стоки необходими за бебето. Възможности за злоупотреби вече няма, защото магазините се отчитат пред социалните и прилагат фактури със закупените стоки.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.