Нападения срещу представители на жандармерията в Букурещ, актове на насилие в Браила, расистки изказвания в Питещ

От понеделник насам Румъния е разтърсена от масови протести срещу новите мерки, които въвежда правителство, за да се справи с пандемията от COVID-19. Хиляди граждани излязоха на улицата, за да поискат отпадането на тези ограничения. По време на организирано шествие в столицата един от протестиращите е нападнал представител на румънската жандармерия. Срещу него е заведено дело за нападение и вандализъм. Актове на насилие в Браила и расистки изказвания има в Питещ. Още 188 човека са задържани вследствие на агресивни прояви.

В продължение на няколко дни гражданите протестират пред сградите на Министерството на вътрешните работи, Министерския съвет, Президентството. Протестиращите искат оставката на Раед Арафат – държавния секретар на Румъния. В знак на недоволство по улиците на големите румънски градове бяха изгорени плакати с лика на Арафат. По време на протестните шествия недоволните граждани отказват да носят предпазни маски и да спазват социална дистанция.

Във вторник вечерта площадите на Букурещ бяха огласени от скандиранията: „Свобода“, „Искаме свободата си“, „Или ще победим, или ще умрем“, „Искаме отмяна на рестрикциите“.

Президентът на Румъния разкритикува протестите и ги нарече „неприемливи“. Той строго осъди проявите на ксенофобия и насилие. Увери гражданите, че спазването на ограниченията е единственият начин за справяне със създалата се криза с коронавируса. Клаус Йоханис разкритикува всички опити на политическите партии да се възползват от създалата се ситуация. По време на своето изказване румънският президент припомни, че пандемията е много опасна, тъй като на риск е изложен целият свят. Призова гражданите да имат търпение и доверие в мерките за борба с COVID 19.

По последна информация в днешния ден 6156 са доказано инфектираните с коронавирус граждани. Най-голям е процентът на заразените в столицата Букурещ – приблизително 10 % от изследваните лица.

Информацията изготви Даниел Томов

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.