Трима души са убити в палестинския „Ден на гнева”

Палестинци убиха най-малко трима души и раниха още няколко в поредица атаки в Йерусалим и близо до Тел Авив. Палестински групировки наричат вчерашния ден „Ден на гнева”, предава съобщението на полицията Ройтерс.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху спешно свика среща на министерството по сигурността, за да обсъди действията на полицията при влошената обстановка в Израел. Според представители на правителството Израел обмисля дали да отдели палестинските райони в Източен Йерусалим, откъдето са повечето от извършителите на нападенията.

За разлика от палестинците в окупирания Западен бряг, тези от Източен Йерусалим могат да пътуват свободно в Израел. Страната анексира Източен Йерусалим след войната през 1967 г., без това да получи международно признание.

В Йерусалим двама палестинци, въоръжени с ножове и пушка, стреляха и намушкваха пътници в автобус, като убиха двама души и раниха четирима, съобщи полицията. Един от нападателите беше убит, а останалите заловени. Минути по-късно палестинец разби колата си в автобусна спирка в ултра-ортодоксален еврейски квартал. Според охранителните камери наблизо той е замахвал с нож към пешеходците, като накрая е застрелян от минувач. Един от нападнатите израелци е починал, заяви полицията.

Откакто стълкновенията се възобновиха, са загинали 7 израелци и 29 палестинци, включително 10 вероятни нападатели и 8 деца. Администрацията на Обама, чиито усилия да постигне израелско-палестински мир бяха прекратени миналата година, изрази тревога от случващото се.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.