“Епизодични прояви на недоволство” или ескалиращо напрежение в бежанския лагер

Споделете статията:

Вчера, 24.11., напрежението в бежанския лагер в Харманли се увеличи, след като по-рано през деня мигранти се разбунтуваха срещу затварянето им в центъра и поставянето им под карантина, се съобщава в обобщение на сведенията по темата в блогосферата на „Дневник”.

Полицията използва водни струи срещу мигрантите, предаде БНТ. Междувременно от МВР съобщиха, че са задържани над 40 мигранти, а четирима полицаи са ранени. Според силовото ведомство напрежението е овладяно. По информация на БГНЕС са ранени най-малко 14 полицаи, а около 200 мигранти са задържани.

Премиерът Бойко Борисов отпътува вчера към бежанския център в Харманли, съобщи правителствената информационна служба.

Малко след 20 часа тази вечер в центъра влязоха допълнителни сили на жандармерията с оръжие с гумени патрони, както и екипи с две полицейски кучета. Мигрантите хвърлят камъни по полицията, чуват се и скандирания, предаде репортер на държавната телевизия.

Същевременно МВР съобщи, че няма ескалация на напрежението в Харманли, а имало “епизодични прояви на недоволство”. На място са разположени достатъчно полицейски сили, които при необходимост да се намесят и да въдворят ред, посочват от силовото ведомство.

“Нова телевизия” обаче цитира главния секретар на МВР Георги Костов, който е в Харманли, че при бунта в лагера има пострадали полицаи.

“Задържани са над 40 души за вандалски действия. Има унищожено държавно имущество. С цел възстановяване на реда полицейските служители използваха водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства”, заяви Костов, цитиран от пресцентъра на МВР. Той уточни, че са пострадали четирима полицаи, като няма данни за ранени сред мигрантите. “Не съществува пряка опасност за настанените в РПЦ – Харманли майки с деца. Служителите на МВР имат готовност да отговорят на евентуални нови провокации и ще останат на място, докато въдворят ред”, каза главният секретар на МВР. Според него напрежението е овладяно.

Преди два дни бежанският център бе поставен под карантина след опасения на местни жители за здравословното състояние на мигрантите. В началото на седмицата пред Би Ти Ви директорът на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова заяви, че проблемът не е краста, а лоша лична хигиена, която причинява рани на някои от мигрантите.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.