Напрежение в карловско село заради предстоящо разрушаване на ромски къщи

Връчването на уведомленията за събаряне на незаконните къщи ще започне в понеделник в карловското село Розино и ще продължи три дни, каза за KarlovoPress кметът на Розино Али Кючук.

 

Кючук обясни още, че проверката и установяването на незаконното строителство е била извършена миналата година.

„Има нагласи сред ромската общност за протести. Говорих с хората и те искат да се даде време, за да си узаконят постройките. Ще трябва да се търси компромисен вариант, тъй като има семейства с деца и възрастни хора, които няма къде да отидат“, посочи кметът Кючук. По думите му по закон към събаряне на къщите може да се пристъпи две седмици след връчване на уведомленията.
„Днес уведомих хората. Започва да се чувства напрежение. Те обмислят подписка и протести“, алармира кметът на Розино.
В социалните мрежи ромски активисти коментират:“ Всеки път,когато има напрежение в държавата ни изгаря ромския бушон. Да си спомним Ковачки когато медиите съобщиха за милиони ДДС невнесени от бизнесмена и хоп Катуница и Костенурките на Цар Киро.“Други питат реторично:“А незаконните къщи по морето!“
Отправят се и призиви към авторитетни лица от общността за енергични противодействия: „Желая ви успех в предотвратяването поредното безчинство на държавата, която винаги атакува най – бедните и беззащитните!“
Въпросът за предстоящите евикции е поставен пред  новосъздадения правен инкубатор, за който Маргиналия писа – виж тук. Неправителствената организация осигурява равен достъп до правни услуги на хора от маргинализирани групи.
Европейският съд по правата на човека е излизал неведнъж с решения, че с разрушаване на ромските къщи се нарушават основни човешки права. В доклади на Амнести интернешанъл също се описват системно през годините случаи на евикции, довели до оставяне на цели семейства през зимата на улицата.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.