Напрежение в квартал Факултета – можеха ли да се вземат по-сериозни мерки само за зоните с риск от зараза?

Ситуацията в кв. Факултета вече е под контрол съобщи БНР.  Събралите се над 100-ина души около КПП -то вече се разотиват. Напрежението е овладяно. Кварталите „Филиповци“ и „Факултета“ бяха поставени под карантина от Столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) преди дни. До това се стигна, след като с тестове беше установена разпространението на COVID-19.  Както Маргиналия писа на входовете и изходите на гетата бяха организирани контролно-пропускателни пунктове. Правозащитници реагираха остро за етническата блокада. През КПП могат да преминават само хора, излизащи по неотложен случай – за полагане на труд, по здравословни причини или завръщане на постоянен адрес.

Причината за протестите във Факултета, както и виковете „Оставка“ е грешно подаден сигнал за домашно насилие. Мъжът нападнал жена си е с ограничителна заповед, наложило се полицията да вземе мерки. По този повод снощи група жители от гетото са спорили бурно с полицията. В социалните мрежи бе пуснат клип, на който се вижда физически сблъсък между роми и полицаи. Клипът в 21.40 минути бе изтрит.

Съветникът на директора на РЗИ-СофияХристо Николов коментира пред Хоризонт ситуацията в двата столични квартала, които са под карантина – „Филиповци“ и „Факултета“:

„Нормална е обстановката, но има негодувание, че остават без работа, че масово ги уволняват или им казват да не идват на работа само заради това, че в момента са набелязани. Никой не е застрахован, не знае дали е вирусоносител“.

По думите на Николов притесненията са от тази дискриминация, че хората там са вече посочени.

Той определи като най-голямо притеснение у хората оставането им без работа.

Христо Николов отрече появилата се информация, че е имало масови сбирки на различни църкви в двата квартала: „Сбирките са били само през социалните мрежи“, заяви той.

Доц. Алексей Пампоров от Института по социология към БАН заяви в същото предаване, че там, където има концентрация на бедност, там няма ресурс и хората от тези зони работят ден за ден.

„Беше нормално да се очаква, че продължилите повече от месец ограничителни мерки ще увеличат рязко бедността и ще покачат много сериозно напрежението“, изтъкна той. „Защо не бяха докарани водоноски, трябваше да се помисли за глада, на който са изложени живеещите в тези квартали.“

Според него КПП-тата са дискриминираща мярка и посочи, че е можело да се вземат по-сериозни карантинни мерки, т.е. ограничаване само на зоните с риск от зараза, а не на целите квартали.

Не така мисли кметът Йорданка Фандъкова. Пред медиите тя заяви :“Не става дума за дискриминация, а става дума за опит да локализираме заразата и да запазим живота на хората, които са там, на техните близки и съседи, апелирам да се подкрепят тези мерки“.

В 13.45 м. журналисти и медиатори са помолени да се разотидат. Магазинът е зареден с хранителни продукти, полицаи наблюдават спазването на реда и задължителното носене на маски и спазване на физическата дистанция. На жителите на поставените под карантина софийски квартали „Факултета“ и „Филиповци“ след празниците ще бъдат раздадени хранителни пакети.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.