Напрежение в „Шекер махала“ в Пловдив, семействата от разрушените къщи няма къде да живеят

от -
101

Засилено полицейско присъствие има тази сутрин в пловдивската “Шекер махала”. Вече пет автомобила на жандармерията пристигнаха заради събарянето на 15 незаконни постройки. На място са десетки униформени, съобщава clubz

Там е и кметът Иван Тотев.

Разрушаването трябваше да е започнало рано тази сутрин, но началото бе отложено заради напрегнатата обстановка.

Местните опитват да блокират пътя и заплашват, че ще застанат до къщите си, когато багерът навлезе там. Други пък сами започнаха да бутат постройките си.

Те са на улица “Напредък” – от външната част.

Според „Дарик“ над 10 са незаконните постройки, които ще бъдат съборени през тази седмица в пловдивския район „Северен“. 9 от тях са жилищни. Освен тях багери ще съборят магазин, гараж на ул. “Напредък” и конюшна на ул. ”Деница”.

За акцията съобщи още в петък районният кмет Ральо Ралев. Той беше категоричен, че остава безкопмпромисен към незаконното строителство в района и подчерта, че заповедите за премахването на постройките, готови за изпълнение, са над 100.

През миналата седмица принудително се събориха две жилищни сгради с масивна ограда, заграждащи тротоар, сграда с метален навес, още два навеса, както и две стопански постройки, разположени по северната част на ул. “Дилянка” в района.

Преди дни такава акция имаше и в друг пловдивски квартал – “Столипиново”. Тогава бяха отстранени незаконни търговски обекти.

Сградите са без документи и са построени на общинска земя. Някои изгоряха миналата Коледа, но бяха възстановени.

При последната акция през февруари за събаряне на незаконните жилища в Столипиново юристът по дела за незаконно строителство Даниела Михайлова  предложи  „да бъде включена процедура, която да регламентира придобиване на устойчив законен статут на сгради, които са построени за жилищни нужди“.