Напрежение в „Шекер махала“ в Пловдив, семействата от разрушените къщи няма къде да живеят

Засилено полицейско присъствие има тази сутрин в пловдивската “Шекер махала”. Вече пет автомобила на жандармерията пристигнаха заради събарянето на 15 незаконни постройки. На място са десетки униформени, съобщава clubz

Там е и кметът Иван Тотев.

Разрушаването трябваше да е започнало рано тази сутрин, но началото бе отложено заради напрегнатата обстановка.

Местните опитват да блокират пътя и заплашват, че ще застанат до къщите си, когато багерът навлезе там. Други пък сами започнаха да бутат постройките си.

Те са на улица “Напредък” – от външната част.

Според „Дарик“ над 10 са незаконните постройки, които ще бъдат съборени през тази седмица в пловдивския район „Северен“. 9 от тях са жилищни. Освен тях багери ще съборят магазин, гараж на ул. “Напредък” и конюшна на ул. ”Деница”.

За акцията съобщи още в петък районният кмет Ральо Ралев. Той беше категоричен, че остава безкопмпромисен към незаконното строителство в района и подчерта, че заповедите за премахването на постройките, готови за изпълнение, са над 100.

През миналата седмица принудително се събориха две жилищни сгради с масивна ограда, заграждащи тротоар, сграда с метален навес, още два навеса, както и две стопански постройки, разположени по северната част на ул. “Дилянка” в района.

Преди дни такава акция имаше и в друг пловдивски квартал – “Столипиново”. Тогава бяха отстранени незаконни търговски обекти.

Сградите са без документи и са построени на общинска земя. Някои изгоряха миналата Коледа, но бяха възстановени.

При последната акция през февруари за събаряне на незаконните жилища в Столипиново юристът по дела за незаконно строителство Даниела Михайлова  предложи  „да бъде включена процедура, която да регламентира придобиване на устойчив законен статут на сгради, които са построени за жилищни нужди“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.