Вашингтон реагира все повече на нарушенията на правата на човека в Пекин, това може да има по-голямо въздействие, отколкото митата или търговските войни

Дългогодишното напрежение между примамката на богатството на Китай и отвращението от авторитарните му практики ескалира рязко, повишавайки разходите, рисковете и пречките, свързани с правенето на бизнес там. Компаниите са в капан между правителството на Пекин, което е не само по -репресивно, но и открито неподвластно на въпроса за човешките права, и политиците от Вашингтон, които са по -критични към поведението на Китай и са по -склонни да се противопоставят.

Модните американски брандове не са непознати за Китай както с огромните ползи така и с капаните. Някои от големите фирми започват да произвежда облеклото за китайския пазар още от преди четвърт век, но през 2020 вече разбират, че работата в Китай не може да бъде бизнес както обикновено.

Катализаторът беше репресията на Пекин срещу китайските уйгури в далечната западна провинция Синдзян. Поредица от доклади разкриха ужасяващи злоупотреби с мюсюлманската малцинствена група, включително масови задържания, изтезания и принудителен труд във фабрики и полета. Тези доклади подчертават общопризнатия фактор, който променя ролята на Китай в световната икономика: нейните постижения са за сметка на правата на човека.

Нарушенията на човешките права в комунистическата държава не са нови. Лейбъристите редовно обвиняват китайските фабрики, които доставят на международни фирми, че се отнасят лошо към работниците, оставяйки големите марки да се борят да поправят мръсната репутация. Няколко държави, включително САЩ, наложиха икономически санкции на Китай след жестоките издевателства на протестиращи от демокрацията на площад Тянанмън през 1989 г.  Инвестициите на САЩ в Китай остават все пак стабилни, въпреки засилващите се репресиите в Пекин се засилват. Много американски специалисти по китайската икономика смятат Китай за незаменим. Въпреки това САЩ забранява вноса на памук и доматени продукти от Синдзян, въведена през последната година поради опасения относно принудителния труд

 

През последните години Вашингтон предприема по-строги мерки срещу Китай в отговор на проблемите с правата на човека. Министерството на търговията е включило в черния списък 67 китайски компании и други организации за предполагаемо участие в злоупотребата с уйгури, ограничавайки способността им да правят бизнес с американски фирми.  Вашингтон лиши също Хонконг от специалния му търговски статут със САЩ заради репресиите срещу демократичните протести в града.

Въпросите с правата на човека увреждат икономическите отношения на Китай и в Европа. През 2021 Европейският парламент отложи ратифицирането на инвестиционно споразумение с Китай след налагането на санкции срещу Синдзян.

През юни Китай въведе ново законодателство, което му позволява да санкционира компании, извършващи бизнес в Китай, които се придържат към санкциите на САЩ. Все още не е ясно как Пекин възнамерява да използва този нов инструмент, но на теория може да принуди компаниите да избират между американското и китайското законодателство.

(със съкращения)

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.