Напрежението в ромския квартал в Ямбол леко спадна от удължената блокада, хиляди остават гладни

Споделете статията:

Пълната карантина на ромския квартал в Ямбол се удължава до полунощ във вторник. Официалното число на блокираните е  5 000, но според местни хора те са 10 000 души. Едва на 20 май жителите ще могат да излязат за работа и при нужда от медицинска помощ. Въпреки че през последните четири дни няма диагностициран случай на територията на квартала, на заседание на кризисния щаб днес е взето решение мерките да не бъдат разхлабвани, за да бъдат направени тестове в карантинираната зона, съобщи БНР.

От сутринта хиляди роми протестират. 8 коли на жандармерията охраняват в момента квартала. Напрежението леко спадна, след обещанието на кмета да изслуша исканията.

Както Маргиналия писа, карантината отне правото на труд на жителите на района “Райна Княгиня”. Специалните докладчици за правата на човека към ООН призоваха правителството да спре дискриминационните мерки срещу COVID-19 в сегрегираните ромски квартали.

Здравните медиатори в града непрестанно искаха от местните власти да предприемат рационални решения в унисон с по-високи от местните институции като оперативния щаб.  Медиаторите молеха системно да се обърне внимание, тъй като има свидетелства за гладуващи семейства. В обръщение на общинската власт се каза миналата седмица, че “около 200 души от квартала” участват в хуманитарната инициатива “Топъл обяд”, която предлага храна на ученици. Приблизително 200 души от близо 10 000!

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.