Напреженията в Асеновград продължават, ромска организация дава пресконференция

Споделете статията:

Снощи в Асеновград  се събра отново протест  във връзка с инцидента между младежите от спортния клуб по кану-каяк и ромски тийнейджъри/ https://www.marginalia.bg/novini/koj-plashta-na-motoristite-da-plashat-romski-i-balgarski-detsa/. 11 от нападателите бяха задържани с обвинения за хулиганство. Инициативен комитет, в който мнозина не са хора от Асеновград, събра между 2 и 5 хиляди души на протеста, съобщи агенция БГНЕС. Между протестиращите имаше отново мотоциклетисти и футболни фенове. Според медиите, някои от които предаваха пряко събитието, се е създало известно напрежение, тъй като ораторите са използвали силен език на омраза. Исканията им са за трайно решение на проблемите на реда и обществената сигурност. През седмицата беше внесена и подписка в Народно събрание.

Полицаи и жандармерия пазеха ромския квартал „Лозница“, за да не се стигне до сблъсъци. Информация за протестите на патриотичните формации с анти-цигански лозунги бе разпространена по световните медии.

През почивните дни евродепутатът Ангел Джамбазки тиражира пред медиите обвинения срещу ромския етнос, като настоя да се вземат най-строги мерки срещу „циганската престъпност“. В отговор на изявленията на зам.председателя на ВМРО, Огнян Исаев, носител на наградата „Човек на годината“, написа в социалните мрежи: „Не може да си представител на държавата и да яхваш протести срещу държавата и да девалвираш институциите. Защо медиите мълчат за 15 хлд.подписа срещу Валери Симеонов, подписка, която набъбва!“. https://www.marginalia.bg/novini/vnasyat-podpiska-s-iskane-za-ostavka-na-valeri-simeonov-kato-shef-na-integratsiyata/.  Огнян Исаев  е член на гражданската коалиция „Интелект“, една от организациите изготвила Декларацията на ромски НПО от цялата страна срещу абсурдното назначение за шеф на интеграцията на вицепремиера от Патриотичния фронт, коалиционен партньор на ГЕРБ.

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, също един от организаторите на подписката с искане на оставката на Валери Симеонов, дава днес пресконференция на тема „Има ли етническо напрежение след събитията в Асеновград?“На нея ще бъде представена информация за отглас на събитията в ромските квартали в Асеновград и други градове и региони в страната. Директори на училища от цялата страна се присъединяват към призива на „Амалипе“ да не се етнизират битовите конфликти.

Участници в пресконференцията ще бъдат: Деян Колев (Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“), Ганчо Илиев (Сдружение „Свят  без граници“ – Стара Загора), Асен Колев (жител на Асеновград), Весела Иванова (директор на 101 Средно училище „Бачо Киро“ – София), Ангел Живков (Професионална гимназия „Пейо Яворов“ – гр. Гоце Делчев) и други директори на училища и представители на граждански организации.

.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.