Напролет започва реставрацията на Синагогата във Видин

През пролетта се очаква да стартират строителните дейности за реставрация на Синагогата във Видин. Изпълнението е на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект Културен център „Жул Паскин“.

Видин е наричан „града на евреите“ заради голямата еврейска общност. Старата Синагога е разрушена по време на Освободителната война от 1877-1878 г. Сегашният храм е построен в рамките на година. Основните инициатори и дарители на молитвения храм, но към тях се присъединяват и много еврейски фамилии от цяла България. Синагогата във Видин е най-голямата в България и е една от най-големите в Европа.  Тя е открита във Видин преди 122 години. Строена е с дарения на видински евреи търговци, уникалната й архитектура е дело на двама велики архитекти.  Обзавеждането, полилеите са от Австрия и от Унгария.

 

През комунистическия режим сградата е национализирана и става склад за строителни материали. От тогава започва разрухата. През 80-те години имало идея тя да бъде реставрирана. Полуразрушената Синагога, издигната до митрополията и джамията на Осман Пазвантоглу е важна дестинация за туристите, които идват в града.

От еврейската общност преди шест години я даряват на Министерството на култура, за да бъде спасена сградата, но не като синагога, а за концертна и изложбена зала, защото акустиката е изключителна.

Освен еврейската общност в България в лицето на „Шалом“ и посолството на Израел в България в лицето на посланик Елрон се интересуват живо от тази архитектурна светиня.

В еврейската религия, когато една Синагога не е използвана на по-късен етап като такава, тя не може да бъде вече. Превръщането й в Културен център е естествено продължение на нещата. След две години Видин ще има псериозен паметник, който ще остане за бъдещето на града и поколенията.“

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.