Наръчник за човешките права в интернет беше представен в София

Наръчник за човешките права на потребителите в интернет беше представен в София на 10 декември – Международния ден на човешките права. Това стана на конференция, организирана от Фондация “Приложни изследвания и комуникации” и Съвета на Европа.

Наръчникът е изработен от Съвета на Европа и е достъпен онлайн на сайта на организацията. С него не се въвеждат нови права, а се описват съществуващите – в унисон с практиките на Европейския съд по правата на човека в тази област. В наръчника намират място права като достъпът до интернет и липсата на дискриминация, свободата на изразяване и информация, събиране, сдружаване и участие, правото на личен живот и защита на данните. Обръща се внимание на образованието и грамотността, правата на децата и младите хора в интернет, както и на ефективните средства на защита.

В конференцията “Човешките права на интернет потребителите” участваха експерти, активисти в тази област, както и представители на бизнеса. Сред тях бяха Богдан Манолеа, Изпълнителен директор, Асоциация за интернет и технологии, Румъния, Бойко Боев, консултант по медии и право, който живее и работи във Великобритания, Джо Макнамий, координатор за Европа по европейски дигитални права, Тодор Йотов, Управител, wikiEye, Улрике Шмид от Проект “Свобода на Медиите” на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Валентина Пелицер, президент на Платформа OneWorld и др.

От страна на българските институции присъстваха Григор Порожанов от Министерство на външните работи, евродепутатката Ева Паунова и инспектор Любомир Тулев от отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП, който участваше в една от панелните дискусии.

Сред обсъжданите теми бяха балансът между публично и частно в интернет и защитата на личните данни, правата на децата в мрежата и езикът на омразата.

Според Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет към Фондация “Приложни изследвания и комуникации” събитието е посетено от малко представители на българските институции, защото, според него, институциите ни се страхуват от човешките права.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.