Наръчник за човешките права в интернет беше представен в София

Споделете статията:

Наръчник за човешките права на потребителите в интернет беше представен в София на 10 декември – Международния ден на човешките права. Това стана на конференция, организирана от Фондация “Приложни изследвания и комуникации” и Съвета на Европа.

Наръчникът е изработен от Съвета на Европа и е достъпен онлайн на сайта на организацията. С него не се въвеждат нови права, а се описват съществуващите – в унисон с практиките на Европейския съд по правата на човека в тази област. В наръчника намират място права като достъпът до интернет и липсата на дискриминация, свободата на изразяване и информация, събиране, сдружаване и участие, правото на личен живот и защита на данните. Обръща се внимание на образованието и грамотността, правата на децата и младите хора в интернет, както и на ефективните средства на защита.

В конференцията “Човешките права на интернет потребителите” участваха експерти, активисти в тази област, както и представители на бизнеса. Сред тях бяха Богдан Манолеа, Изпълнителен директор, Асоциация за интернет и технологии, Румъния, Бойко Боев, консултант по медии и право, който живее и работи във Великобритания, Джо Макнамий, координатор за Европа по европейски дигитални права, Тодор Йотов, Управител, wikiEye, Улрике Шмид от Проект “Свобода на Медиите” на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Валентина Пелицер, президент на Платформа OneWorld и др.

От страна на българските институции присъстваха Григор Порожанов от Министерство на външните работи, евродепутатката Ева Паунова и инспектор Любомир Тулев от отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП, който участваше в една от панелните дискусии.

Сред обсъжданите теми бяха балансът между публично и частно в интернет и защитата на личните данни, правата на децата в мрежата и езикът на омразата.

Според Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет към Фондация “Приложни изследвания и комуникации” събитието е посетено от малко представители на българските институции, защото, според него, институциите ни се страхуват от човешките права.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.