Нараства възмущението срещу католическата църква в Канада заради убийствата на деца

 

Още две католически църкви бяха опожарени в Канада, тъй като повече туземни народи откриха необозначени гробове на местата в жилищни училища, в които вероятно се намират останките на деца от коренното население.

В 3 часа сутринта в сряда пожарникарите бяха извикани във вековна римокатолическа църква, северно от Едмънтън, след като тя пламна в пламъци. Енорията „Св. Жан Батист“ в Моринвил, Алберта, основно е била унищожена при пожара.

 

„Огънят вече беше избухнал от мазето, когато първите пожарни екипи стигнаха тук. Те влязоха в сградата, но вече имаше срутване от вътрешната страна на църквата, така че те се отдръпнаха и оттогава насам тече отбранителна или външна пожарна битка“, разказва представител на племето Тк’емлупс те Секвепемк .

За по-малко от две седмици най-малко седем църкви в цяла Канада – всички с изключение на една католическа – бяха  опожарени. Католическите църкви в цялата страна също са вандализирани, по много от тях има кървавочервени отпечатъци на ръце и крака. Близо до входа на някои от тях са били поставени препарирани животни. На вратата на малка църква в Саскачеван е изписана фразата „ние бяхме деца“ . Инцидентите се случват на фона на нови и текущи съобщения за над 1000 необозначени гроба на коренното население, предимно деца, открити в бивши училищни училища в цяла Канада.

Маргиналия съобщи миналия месец за 215 необозначени гроба в бившия интернат в Камлуупс.

Болезнената новина накара повече местни общности да претърсват бивши училища в техните територии. Cowessess First Nation потвърди, че останките на около 751 коренни жители са погребани в средновековното индийско жилищно училище.

Още едно място с 182 необозначени гроба беше обявено тази седмица след разследване от общността на qaq’am, близо до Cranbrook, Британска Колумбия, започнато миналата година по искане на техни старейшини. Жилищните училища се управляват от канадското правителство и църкви, за да асимилират принудително 150 000 деца от инуитите и метисите, започвайки през 1830-те.

Мащабните сексуални и физически насилия са често срещани и хиляди деца умират. Според канадската комисия за истина и помирение около 4100 ученици са били убити в училища, но този брой вероятно ще се покачи. Експертите смятат, че е близо до 15 000. Повече от половината жилищни училища се управляват от католици, които тепърва ще се извиняват за ролята си. Последното жилищно училище затвори едва в края на 90-те години.

В цяла Канада се отправят призиви към страната и католическата църква да бъдат изправени пред наказателни обвинения за престъпления срещу човечеството и геноцид, а много католици през целия живот обмислят да напуснат църквата изобщо.

източник

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.