Нарастват случаите на хомофобия и ислямофобия в ЕС

В Европейския съюз се увеличават случаите на екстремизъм и нетърпимост спрямо мюсюлмани, евреи и дори жени, съобщава агенция Франс прес (АФП), цитирана от БГНЕС.

За това предупреди Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия по време на среща на членове на европейския парламент в Латвия, добави АФП.

„Ако евреите в Европа не могат да се чувстват у дома си, Европа е свършена. Ако евреите вярват, че тяхното бъдеще не е в Европа, то тогава тя няма бъдеще. И това се отнася и за мюсюлманите, и за другите малцинства. Ако хомосексуалните хора мислят, че е време отново да се скрият, значи няма бъдеще за Европа“, каза Тимерманс.

Председателят на Еврейския конгрес Моше Кантор предупреди миналата седмица, че Европа е близо до ново гонение на евреи, като допълни, че „джихадизмът е много близък до нацизма“.

Изказването на Тимерманс идва, след като в началото на януари терористи нападнаха френския вестник „Шарли ебдо“ и впоследствие техен приближен взе заложници в магазин за еврейски стоки в Париж, добавя АФП.

А според Френската национална обсерватория срещу ислямофобията след тези два кървави инцидента нападенията срещу мюсюлмани са се увеличили многократно. Само за двете седмици след атаките те са били 128, колкото през цялата минала година.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.