Насилие в Бразилия преди Световното по футбол

Бразилските власти ще получат „жълти картони” и петиция, която досега е събрала над 86 хиляди подписа на хора от цял свят, заради полицейското насилие над протестиращите срещу Световното първенство по футбол. Акцията е организирана от Амнести интернешънъл и подписката продължава.

Жителите на много бразилски градове-домакини на Мондиала протестират срещу огромните разходи на правителството за първенството – около 11 млрд. долара, за сметка на крайната бедност в страната. През последните седмици демонстрациите се разрастват, а полицията отговаря със сила, понякога със сълзотворен газ и гумени куршуми. Безредиците може да попречат на провеждането на първенството, което започва на 12 юни.

Протестът не е престъпление, се казва в апела на Амнести интернешънъл–Великобритания до президента Дилма Русев и до председателя на Националния конгрес сенатор Ренан Калхейрос. Организацията цитира множество случаи на жертви на насилие и подчертава, че правителството е длъжно да гарантира правото на мирни демонстрации, а силите за сигурност трябва да спазват международните стандарти да прилагат сила само при крайна необходимост. От правителството се искат гаранции, че ще разследва безпристрастно всички случаи на наранявания и смърт по време на протестите и, ако бъде доказана вина, отговорните ще получат справедливо наказание.

В Рио де Жанейро обществените вълнения ескалираха до сблъсъци и палежи в края на април заради смъртта на двама мъже. На 22 април 27-годишният Едилсон Силва дос Сантос е бил прострелян в главата по време на протест и е починал. Това е станало по време на спонтанна демонстрация на невъоръжени хора заради смъртта на 26-годишния Дъглас Рафаел Перейра да Силва, открит мъртъв по-рано същия ден. Според аутопсията да Силва е починал от огнестрелна рана, която е пробила белия му дроб. Местната общност се събрала около местопрестъплението заради съмнения, че полицията може да прикрие улики. Последвали стълкновения.

В столицата Бразилия полицията разпръсна със сълзотворен газ над 1000 души, чийто протест блокира националния стадион „Мане Гаринча”.

Преди началото на Световното първенство в Бразилия Амнести интеренешънъл – Великобритания организира първия по рода си футболен филмов фестивал от 6 до 8 юни, който събира футбола и човешките права в обща тема. Паралелно с филмовата програма ще има дискусии за расизма и хомофобията във футбола, отговорността на спортните организации към нарушаването на човешките права, битките на жените-футболисти да бъдат приети и от семействата си, и от обществото.

Футболни звезди като Ерик Кантона и Сол Кембъл подкрепят кампанията на Амнести „Обичай футбола, обичай човешките права”.

Бившият английски национал Сол Кембъл нарича мит твърдението, че футболът и човешките права нямат общо помежду си. Трябва само да погледнем към расизма през последните години, за да осъзнаем колко важна роля трябва да играят правата на човека във футбола, казва футболистът. Преди време той заяви, че не е станал капитан на националите, защото е цветнокож. Кембъл коментира, че фестивалът е възможност да се постави фокус върху дискриминацията, расизма и хомофобията по стадионите.

В документалния филм „В търсене на Рио” французинът Ерик Кантона говори за неуспехите на бразилското правителство с организацията на Световното, корупцията във ФИФА, скъпите билети, заради които бедните хора нямат достъп до стадионите и са изхвърлени от спортното събитие.

Хората не разбират защо световното струва толкова скъпо и са ядосани, защото знаят, че много пари са потънали в корупция, питат се защо не са дадени за образование и болници, казва Кантона за сайта на Амнести. Бившата звезда на Манчестър Юнайтед оспорва и решението на ФИФА да избере Катар за домакин на Световната купа през 2022 заради широко разпространеното малтретиране на емигрантите в емирството, както и защото там не се играе футбол, а 80% от хората работят за останали 20%. „Не разбирам защо дават Световната купа на Катар, ако не за пари. Давайки Световното първенство на Катар, ФИФА показва на света, че не се грижи за спорта”, обобщава световноизвестният футболист.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.