Насилственото хранене през носа – форма на наказание срещу гладна стачка

Споделете статията:

Представителите на Службата за прилагане на имиграционните и гранични закони насилствено хранят шест задържани имигранти, които са на гладна стачка в Тексас, според разследване публикувано от Асошиейтид Прес, съобщава Хюман Райтс Уоч.

АП дава сведения, че почти 30 души – най-вече от Индия и Куба – които се намират в Центъра за задържане в Ел Пасо, отказват храна в знак на протест срещу продължителните задържания, както и срещу „крайната словесна агресия и заплахи за депортация от надзирателите.” Представителите на имиграционната служба потвърждават, че 11 души са на гладна стачка в Ел Пасо, а четирима други другаде в САЩ. Според АП федерален съдия е оторизирал насилственото хранене на шестима от тях.

Насилственото хранене – което представлява вкарването на тръба в носа на хранения – може да е много болезнено и е крайно жестоко, нечовешко и деградиращо. Медицинската етика и нормите за човешки права забраняват то да се прилага на задържани, които са в съзнание и са способни на разумна преценка за последствията от отказа на храна. Роднина на двама от насилствено хранените с тръбички в носа съобщи на АП, че мъжете имат постоянно кръвотечение от носа и повръщат по няколко пъти на ден.

През ноември 2018 г. в щата Вашингтон умира човек на гладна стачка от самоубийство. Гладната стачка е отчаян акт. При имигрантско задържане може да е отговор на нерационалността на продължителното и ненужен арест. Имигрантските служби трябва незабавно да спрат жестокия, нечовешки и деградиращ процес на насилствено хранене на всеки задържан, който е направил съзнателния избор да спре да се храни като форма на протест.

Представителите на Конгреса трябва да обърнат внимание на ужасяващите условия в имигрантските центрове за задържане с орязване, а не с увеличаване на финансирането за злоупотребяващата американска имиграционна система, докато тя не претърпи дълбоки и системни реформи.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.