Работата на Комисията по досиетата трябва да продължи, а архивът й да бъде дигитализиран и качен в интернет!

 

Маргиналия публикува системно новини, интервюта, анализи посветени на публичната дейност на Комисията за досиетата. Водени сме от убеждението за необходимостта да бъдат прочетени секретните досиета на тайните служби на бившата Държавна сигурност. Ето защо подкрепяме категорично искането на Клуб “Просперитет”!

Юлиана Методиева, носител на наградата “За гражданска активност”(2018)на Комисията по за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

 

 

Открито писмо* до парламента от членовете на клуб “Просперитет”.

Уважаеми госпожи и господа,

Обезпокоени сме от внесения в предпоследния ден от сесията на парламента законопроект No. 054-01-119/17.12.2020 за изменение и допълнение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (т. нар. Закон за досиетата), с които практически ще се блокира работaта на Комисията!

Още тогава заявихме, че следващите важни промени в закона трябва да са дигитализацията и даването на достъп в интернет до архива на Комисията с пълните досиета на лицата с установена принадлежност към тайните служби на комунистическата държава! Вместо това мнозинството в сегашния парламент, което претендира да е “дясно и антикомунистическо”, внася предложения за законодателни изменения, които практически ще блокират работата на Комисията по досиетата!

Зад поредните недомислени законодателни предложения прозират мераците на няколко партийни функционери да се уредят с гарантиран 5-годишен мандат на държавна служба, и то във време, когато този тотално делегитимиран откъм обществено доверие парламент най-после си отива!

Настояваме работата на Комисията по досиетата да продължи, а архивът й да бъде дигитализиран и качен в интернет!

Клуб “Просперитет”:


Калин Манолов – журналист
Мартин Димитров – макроикономист
Христослав Ангелов – микроикономист
инж. Бойко Бочев – бизнесмен
Николай Кюркчиев – икономист
Петър Славов – адвокат
Йордан Стоянов – IT специалист
Доц. Методи Андреев – преподавател, бивш председател на Комисията по досиетата

*Писмото е публикувано в Дневник. Заглавието е на редакцията.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.