НАТО и Папа Франциск зоват Беларус за диалог, отказ от насилие и за зачитане на справедливостта

 

„Моля за диалог, за отказ от насилие и зачитане на справедливостта и правата“, подчерта Светият отец в неделното си обръщение, съобщава БНР. Беларус е последната европейска диктатура, поради което е бивала подложена на санкции от страна на Европейския съюз и САЩ заради нарушения на човешките права.

В столицата на Беларус Минск десетки хиляди протестират срещу изборните резултати от президентския вот.

Хиляди протестиращи в Мински са арестувани / снимка: 24 часа

 

По-рано на митинг в негова подкрепа президентът Александър Лукашенко отхвърли всякакви призиви за провеждане на нови избори. Пред няколко хиляди свои привърженици той окачестви опозицията като „плъхове“, които трябва да бъдат унищожени и категорично отхвърли призивите за провеждане на нови избори. Несменяемият от 1994 година президент, известен и със своя антисемитизъм, обвини още НАТО, че струпва военна сила край границите на страната.

„Някой иска нови избори, но погледнете зад прозореца – там са танковете и самолетите, готови за 15 минути да стигнат до нашите граници. Заповядват ни да оргинизираме нови избори, но ако се съгласим, това ще е гибелно за страната ни… Предлагат ни нови избори, но ако влезем в това блато, няма излизане от него. По този начин искат да ни унищожат. И кой ще отиде да гласува на тазива избори- бандитите и урките“

НАТО отхвърли обвиненията на Лукашенко и призова Беларус да зачита основните свободи на хората, включително правото на мирен протест.

Беларуската армия планира да проведе военни учения в периода 17-20 август край ядрената централа на страната и в региона Гродно, на границата с Полша и Литва,

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.