НАТО прекратява бойните действия в Афганистан

След 13 години война, НАТО формално прекрати бойните си действия в Афганистан. Организацията повери на афганистанската армия и полиция отговорността за сигурността в страната, в която продължава да има продължителни битки, бунтовнически акции и увеличаващ се брой военни и цивилни жертви, съобщи Гардиън.

В отговор на сблъсъците в множество провинции, както и на продължаващите седмици нападения столицата, които взеха жертви, военните лидери свалиха флага на мисията, започната през 2001 г. Те обявиха, че от тук нататък ролята на НАТО ще бъде ограничена до обучение, консултиране и подпомагане на местните войска и полиция.

„Нашите афганистански партньори могат и ще поемат битката оттук нататък”, каза генерал Джон Ф. Кембъл, командир на Международните сили по сигурността на церемония в столицата. Тъй като през 2014 г. бунтовническите нападения се увеличиха в много части на страната, афганистанските сили вече водят битката през последните месеци, но дават много жертви.

Само тази година бяха убити повече от 5000 войници от местните сили по сигурността, което е най-големият брой жертви то тяхна страна, откакто войната е започнала. За сравнение, международната коалиция е загубила 3485 от бойците си за целия период от 2001 г. досега. Колкото до цивилните жертви, 2014 г., според скорошен доклад на ООН, близо 10 000 души са били убити или ранени.

„Тази година афганистанските национални сили за сигурност трябваше да претърпят твърде големи загуби”, заяви заместник командирът на Международните сили по сигурността лейтенант генерал Карстен Якобсен в разговор с репортери след церемонията. „Сега, когато афганистанските сили поеха тактическите битки, загубите са за тях.”

След 2014 г. в Афганистан ще останат между 17 000 и 18 000 международни бойци, от които 12 000 – включително близо 470 британски войници – ще формират част от новата мисия на НАТО, наречена Решителна подкрепа. Към тях 5500 американски войници ще извършват различни дейности, включително борба срещу тероризма и логистична подкрепа. Сега международните сили наброяват близо 150 000, което е най-големият им брой след 2011 г.

Международната коалиция спомогна за изграждането на сили по сигурността в Афганистан, които понастоящем наброяват 350 000 войници. Но те, според “Гардиън”, са все още са зле оборудвани, особено по отношение на въздушната подкрепа и разузнаването. В бъдеще американските войски ще продължат да осигуряват въздушна подкрепа в това, което те наричат „извънредни ситуации”. През изминалата година афганистанските войски са поискали въздушна подкрепа близо 400 пъти, но са я получили в 30 случая.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.