Национален център за безопасен интернет: Свидетели сме на повтарящо се нарушаване на професионалните стандарти за етично отразяване на деца в медиите.

Споделете статията:

Националният център за безопасен интернет изразява възмущението си от начина, по който българските медии отразяват трети пореден ден два инцидента на насилие, в които са въвлечени деца. Свидетели сме на повтарящо се нарушаване на професионалните стандарти за етично отразяване на деца в медиите. Докато YouTube реагираха още в първия ден и свалиха видеото от бой между непълнолетни момичета в Габрово, български медии продължават да разпространяват материала, както и видеото от подобен инцидент в Ловеч.
1. Недопустимо е разпитването в ефир на дете извършител или потърпевш от насилие. Всъщност въобще разпитването на дете трябва да се извършва само от професионалист психолог. Изкуственото оправдание, че “родителите поискаха”, по никакъв начин не сваля отговорността от журналиста – не всеки родител има необходимия родителски капацитет, за да спести на детето си вторично виктимизиране.
2. Недопустимо е разкриването на лични данни и идентифицирането на дете извършител или потърпевш.
3. Недопустимо е излъчването на кадри на насилие от и срещу дете. С какво многократното излъчване на кадрите допринася за информирането и за разкриване на проблем – не като отделен инцидент, а като системен проблем, от което медиите почти не се интересуват?
Защо #Съветътзаелектроннимедии и #ДАЗД все още не са реагирали?

Източник: Фейсбук страницата на Национален център за безопасен интернет

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.