Националистът Боян Расате може да получи до 5 г. затвор за вандалския му акт срещу ЛГБТ общността

Споделете статията:

Софийска градска прокуратура предаде на съд Боян Станков, самонарекъл се Расате, по обвинения за хулиганство, което се отличава с изключителна дързост, и нанасяне на лека телесна повреда, съобщиха от държавното обвинение. Ако бъде признат за виновен, Расате може да получи до 5 г. затвор.

Според събраните по делото доказателства на 30 октомври 2021 г. около 17:30 часа обвиняемият заедно с група лица – мъже и жени, неустановени по делото, нахлули в офис на Фондация „Рейнбоу“ на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в гр. София, където била организирана среща на тема „Помощ на транссескуални лица“. Расате нанесъл удар с ръка в областта на лицето на намираща се в офиса жена и заедно с други неустановените лица събаряли рафтове, чупили вещи, пръскали със спрейове стени и бюра. След това напуснали офиса на фондацията.

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествие, иззети са следи, приобщени са веществени доказателства, разпитани са множество свидетели и извършени няколко разпознавания, изготвени са две компютърно-технически експертизи, както и съдебно-медицинска и оценителна експертизи, приложени са и редица други писмени доказателствени материали.

Към момента Боян Расате е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лв. „Сега“ припомня, че вандалският му акт срещу ЛГБТ общността у нас беше осъден от 11 посолства. „ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество“, се казва в позицията на мисиите на САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.